Directeur Alphens bedrijf met bijl en touw vermoord

Dode Ondernemingsweg Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Dode Ondernemingsweg Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Aldrik Frik, de directeur van het Alphense bedrijf DBF Communicatie, is afgelopen zomer met een bijl tegen het hoofd geslagen en met een touw verwurgd. Dat heeft de officier van justitie woensdag medegedeeld tijdens de eerste zitting in deze rechtszaak.

De mededirecteur van Frik, Rik B., werd ruim een maand later gearresteerd. Hij wordt verdacht van de moord op de 54-jarige man uit Dreischor. B. heeft op die bewuste dag in augustus zelf de politie gebeld om te melden dat hij zijn zakenpartner dood aangetroffen heeft in het bedrijfspand.

Afgetapt gesprek en vingerafdrukken

In eerste instantie werd B. als getuige gehoord, maar toen later bleek dat zijn verklaring - volgens het Openbaar Ministerie - niet klopte, is hij aangehouden. De officier van justitie beweert dat de verdachte tijdens het verhoor heeft gelogen over het tijdstip dat hij die ochtend vertrok van huis.

Camerabeelden en telefoongegevens zouden dat beeld bevestigen, evenals een afgetapt gesprek in de auto waarin de verdachte de verklaring die zijn vrouw zou afleggen met haar afstemde. Of de vrouw bewust fout heeft verklaard tegenover de politie om haar man te beschermen, moet blijken uit een verhoord van de rechter-commissaris met de vrouw dat nog plaats gaat vinden.

De desbetreffende bijl is aangetroffen in de sloot achter het pand van DBF Communicatie aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. Ook het touw is teruggevonden. Op het touw zaten bloedsporen van Frik en op de vuilniszak waar het touw in zijn sporen van de verdachte aangetroffen.

Financieel motief

De 58-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn ontkent iedere betrokkenheid bij de moord. Zijn advocaten spreken hun afschuw uit over het feit dat hun cliënt als moordenaar wordt weggezet door het Openbaar Ministerie.

'Hij is heilig overtuigd van zijn onschuld', sprak de advocaat tijdens de zitting. Volgens haar trof de verdachte het stoffelijk overschot van zijn compagnon aan bij binnenkomst in hun bedrijfspand.

Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat de moord een financieel motief heeft. De rechtbank heeft besloten dat de verdachte, wiens toerekeningsvastbaarheid nog onderzocht moet worden, tot aan de volgende zitting vast blijft zitten.