Dit jaar voor eerst vuurwerkvrije zones in Alphen en Boskoop

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Voor het eerst gaat een aantal vuurwerkvrije zones in Alphen aan den Rijn en Boskoop aangewezen worden. Het formele besluit valt eind deze maand pas, maar burgemeester Liesbeth Spies (CDA) geeft desgevraagd aan de verzoeken te honoreren.

De Alphense Hondenbezitter wil een afsteekverbod voor het Bospark, Heempark, Weteringpark, de Zegerplas en het hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn. Stichting Alphense Kinderboerderijen heeft hetzelfde verzoek ingediend rond de twee kinderboerderijen in Alphen en de kinderboerderij in Boskoop.

Burgemeester Spies ziet het afgeven van vuurwerkvrije zones als experiment. 'Ik doe een beroep op de vuurwerkafstekers om zich aan dit verbod te houden omdat we geen ambtenaren hebben om het continu te controleren', zegt Spies.

Bewustzijn vergroten

'Wij willen benadrukken dat wij niet tegen vuurwerk zijn', zegt Richard Deijs, voorzitter van De Alphense Honderbezitter. 'Wij respecteren elke wijze van traditie en gewoonte van eenieder. Wel hopen wij met ons verzoek het bewustzijn te vergroten onder de niet-hondenbezitters.' Ook de dieren op kinderboerderijen schrikken van vuurwerkknallen, aldus voorzitter Wim Roest.

Vuurwerk mag in Nederland afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Lees ook: Brandweer: drukke maar relatief ontspannen verlopen jaarwisseling