Gepubliceerd op 11 September 2019 om 13.01 uur

Dit weekend Open Monumentendag: ‘Monumenten houden de geschiedenis levend’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag en zondag openen monumenten hun deuren voor het publiek. Onder andere de Molenviergang in Aarlanderveen, het Boomkwekerijmuseum in Boskoop en de Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn zullen te bezichtigen zijn tijdens Open Monumentendag.

Al op vrijdagochtend wordt de 33e editie van het evenement geopend met de Open Monumenten Klassendag, basisscholieren bezoeken dan een monument in hun gemeente. In vogelpark Avifauna zullen 250 leerlingen meer te weten komen over de monumenten en de geschiedenis van het vogelpark. ‘Wij vinden dat monumenten belangrijk zijn voor de maatschappij’, zegt Henk de Boer van Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn. ‘Monumenten houden de geschiedenis levend. Wij hopen dat de volgende generatie dat ook ziet.’

Zaterdag zijn verschillende monumenten opengesteld voor publiek. ‘Er zijn rondleidingen door de meeste dorpen, er wordt van alles verteld over verschillende monumenten en er is een rondvaart over de Rijn’, vertelt de Boer. De Rijn is vorig jaar toegevoegd aan het programma. ‘Vorig jaar was het thema Europa. Wij hebben toen besloten dat de Rijn moest worden toegevoegd aan het programma en dat doen wij dit jaar weer.' Architecten van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAS) vertellen vanaf het water over verschillende historische gebouwen.

Schuilkerkje Zwammerdam

In Zwammerdam opent de Remonstrantse kerk haar deuren, één van de oudste nog in gebruik zijnde schuilkerkjes van Nederland. Het gebouwtje is 400 jaar oud, in 1672 is het meeste vernield toen Franse troepen het kerkje in brand staken. 'Op het steen zie je de zwarte aanslag nog steeds, en dat na driehonderd jaar', zegt Cock van Langelaar van Stichting Vrienden van de Schuilkerk. 'Dat moet toch wel een brand geweest zijn.'

De Historische Werkgroep Zwammerdam heeft een tentoonstelling samengesteld over schilder Saenredam die in de Remonstrantse kerk te zien zal zijn.

Nationale Orgeldag

De Open Monumentendag wordt gecombineerd met de Nationale Orgeldag. In verschillende kerken worden er orgelconcerten gegeven, in sommige gevallen is het mogelijk om zelf het orgel te bespelen. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een orgelconcert in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn met stadsorganist Simon Stelling.

Beluister hieronder een reportage over de Remonstrantse kerk in Zwammerdam:

advertentie
 
advertentie