Doorgaan verdubbeling treinen Leiden - Alphen - Woerden - Utrecht onzeker

Station Alphen aan den Rijn Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het besluit om vier treinen per uur te laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht (twee Intercity's van Alphen rechtstreeks naar Utrecht en twee stoptreinen - sprinters - van Alphen via Bodegraven en Woerden naar Utrecht) staat op losse schroeven. De kosten blijken maar liefst 175 miljoen euro duurder uit te vallen.

De ondergrond is te instabiel om intercity's op te laten rijden. Dat concludeert ProRail. De spoorwegbeheerder heeft de afgelopen maanden, nadat vorig jaar november werd besloten dat er extra treinen tussen Leiden en Utrecht gaan rijden, onderzoek gedaan naar de grond onder de rails. Sowieso moet er dubbelspoor worden aangelegd bij Bodegraven zodat treinen elkaar kunnen passeren. Dat gaat, zoals begroot, 65 tot 85 miljoen euro kosten.

Komend najaar gaat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) een herziend besluit nemen. Wat vast staat is dat de kosten omlaag gebracht moeten worden, zonder dat de veiligheid in het geding komt. Een van de te onderzoeken alternatieven is het laten rijden van vier stoptreinen (sprinters) tussen Leiden en Utrecht in plaats van twee stoptreinen en twee intercity's.

Alphen - Leiden

Vooralsnog heeft deze tegenvaller geen gevolgen voor het traject Alphen - Leiden. Tussen beide treinen zullen over vier tot zes jaar vier treinen per uur gaan rijden. Nu rijden er tussen Alphen en Leiden twee treinen per uur, tijdens de spits rijden er vier treinen per uur. Net zoals tussen Alphen en Gouda moeten er nonstop vier treinen per uur tussen Alphen en Leiden gaan rijden.

Ook wordt rond 2022-2024 de infrastructuur vervangen. Dat moet een einde maken aan de vele treinstoringen die er zijn. De infrastructuur is verouderd en dat zorgt voor problemen, blijkt uit onderzoek. Dubbelspoor tussen Alphen en Leiden (en tussen Alphen en Bodegraven) is niet de oplossing volgens ProRail. Dat gaat ook niet gebeuren.

Politiek

Naar aanleiding van de brief die de staatssecretaris heeft gestuurd naar de Tweede Kamer over de 175 miljoen euro die het plan extra zou moeten gaan kosten, moet provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) opheldering geven. De SP-afdeling in de provincie Zuid-Holland heeft vragen gesteld aan Vermeulen over deze tegenvaller.