Drie rechters buigen zich over beïnvloeden strafzaak Hazerswoude-Rijndijk

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK – Drie rechters gaan zich buigen over een strafzaak tegen een 80-jarige vrouw die het onderzoek naar de dood van 14-jarige Esmee zou hebben beïnvloed, volgens het OM. Dat meldt AD Groene Hart.

Een meervoudige kamer moet de zaak tegen de 80-jarige vrouw behandelen. Zij wordt ervan verdacht dat ze een mogelijke getuige heeft beïnvloed om niet te getuigen in de lopende strafzaak tegen 34-jarige Olivier van de G. Daarom heeft de Haagse politierechter besloten dat niet één rechter de zaak gaat behandelen, maar juist drie rechters.

De zaak zou eigenlijk worden afgedaan door de Haagse politierechter, maar die heeft de zaak verwezen naar de meervoudige kamer. Dat had volgens de rechter te maken met de ernst van de zaak. Daarnaast speelt de proceshouding van de 80-jarige verdachte mee en eveneens de beperkte tijd die beschikbaar is voor een politierechterzaak.

Last van de vervolging

De verdachte was maandag niet aanwezig. Volgens haar advocaat heeft ze veel last van de vervolging. De rechter vond het echter beter dat de zaak door drie rechters wordt behandeld. Het vervolg van de zaak vindt plaats op 7 maart 2024.

De 80-jarige vrouw wordt er onder andere van verdacht dat ze een familielid probeerde over te halen om niets over de stemming van Olivier van de G. te zeggen tegen de politie.

Van de G. werd vorig jaar op 28 november veroordeeld tot een straf van 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij werd veroordeeld voor het doden van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, het uitwissen van sporen en voor bezit van kinderporno. Eerder werd al bekend dat in die strafzaak hoger beroep is aangetekend. Het vervolg van deze zaak is in februari 2024.