Duizenden huurwoningen Woonforte wekken zelf stroom op met zonnepanelen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor niets gaat de zon op, nam Woonforte in 2018 wel heel letterlijk. De corporatie ging aan de slag en liet op 3106 eengezinswoningen zonnepanelen leggen. Met het plaatsen van de zonnepanelen op de laatste eengezinswoning is het project klaar.

Het zonnepanelenproject is een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van Woonforte. Naast het bouwen van duurzame, nieuwe NOM-woningen (inclusief zonnepanelen) heeft de corporatie zonnepanelen geplaatst bij een aantal grote onderhoudsprojecten. Het streven is om in 2050 alle huurwoningen gebruik te laten maken van zonne- en windenergie.

Met het project ‘Voor niets gaat de zon op’ liet Woonforte in totaal 27.756 panelen leggen. Dat levert een flinke besparing op, goed voor het klimaat en mooi voor de portemonnee, zeker met de huidige energieprijzen.

Geschikte daken

Woonforte legde de zonnepanelen op geschikte daken van eengezinswoningen. Gekeken werd welke daken sterk genoeg waren om de panelen te dragen. En er moesten geen belemmeringen zijn, zoals grote bomen of andere woningen, zodat het zonlicht optimaal gevangen kon worden.Ook zijn alleen daken geselecteerd waar in de nabije toekomst geen onderhoudswerkzaamheden aan het dak werden uitgevoerd.

De corporatie bekijkt welke mogelijkheden er zijn om de komende jaren zonnepanelen te leggen op appartementengebouwen.

Onderhoud

Voorlopig heeft Woonforte geen omkijken naar de geplaatste zonnepanelen. 'Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en hebben nauwelijks tussentijds onderhoud nodig,' laat Maureen Ovink van de corporatie weten. Ook een grote schoonmaakbeurt van de panelen is tussendoor niet nodig. 'Regenbuien spoelen de zonnepanelen schoon. Mocht het toch zijn dat de huurders merken dat de opbrengst afneemt, dan kunnen ze hierin altijd zelf actie ondernemen met een extra schoonmaakbeurt.'

Tot slot geeft zij als advies mee: 'Sowieso is het handig om vogelpoepvlekken met een schone emmer water extra te behandelen.'