Duurzaamheidslening in trek bij inwoners: gemeente verhoogt budget met 1,5 miljoen euro

Foto: Ulleo

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn stopt nog eens 1,5 miljoen euro in de duurzaamheidslening voor huiseigenaren en huurders. Het totale budget komt daarmee op 5,25 miljoen euro, dat wordt ingezet voor het verduurzamen van woningen in de gemeente.

Het gemeentebestuur meldt dat er gretig gebruik wordt gemaakt van de duurzaamheidslening. Tot en met 2020 zijn er in totaal 685 leningen verstrekt. De meeste inwoners gebruiken het om zonnepanelen op woningen aan te brengen. 'In de afgelopen zes jaar is met behulp van de lening onder meer 11.210 vierkante meter zonnepanelen gerealiseerd', meldt de gemeente. Ook kunnen er leningen worden aangevraagd voor onder andere isolerend dubbelglas, warmtepompen en dak-, gevel-, spouwmuur- en vloerisolatie.

De duurzaamheidslening is een zogeheten revolverend fonds. Dat houdt in dat de aflossingen van het uitgeleende geld weer terugvloeit in het fonds, waardoor het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Jaarlijks komt er nu zo'n 300.000 euro terug aan aflossingen. Op dit moment worden er echter meer leningen verstrekt dan dat er aan aflossingen terugvloeit. Met de aanvulling van 1,5 miljoen euro voorkomt de gemeente dat het fonds leegloopt en inwoners (tijdelijk) geen duurzaamheidslening kunnen aanvragen.