Gepubliceerd op 17 Januari 2020 om 16.51 uur

Duurzaamheidsinvesteringen gemeente blijken zichzelf niet terug te verdienen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Duurzaamheidsmaatregelen gaan zichzelf niet terugverdienen. Jarenlang werd aangenomen dat dat wel zo was en talloze investeringen werden gedaan, maar wethouders Gerard van As (Nieuw Elan) en Leo Maat (GroenLinks) moesten donderdagavond bekennen tijdens een informatiemarkt in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn dat dat beeld losgelaten moet worden.

'Het is een te rooskleurig beeld gebleken', erkent Maat. Hij gaat om duurzaamheidsmaatregelen die getroffen zijn bij gemeentelijk vastgoed. 'We hebben 250 panden in ons bezit en we merken dat bij sommige maatregelen er geld bij moet. Dat verdien je niet terug.' En dat terwijl de gemeenteraad het beleid hanteert dat alleen maatregelen getroffen mochten worden die zichzelf binnen vijftien jaar zou terugverdienen. Dat blijkt bij lange na niet altijd haalbaar.

Wethouder Maat noemt de ambitie die de gemeente Alphen had wishful thinking. 'Binnen een paar jaar wilden we energieneutraal zijn. Dat ligt een stuk gecompliceerder en is financieel een te grote opgave', aldus Maat. 'We willen de ambitie blijven realiseren, maar wel conform het landelijk beleid. Dat betekent dat we in 2030 de helft van het energieverbruik willen terugdringen en in 2050 95 procent minder fossiele brandstof willen gebruiken.' De aanvankelijke ambitie was om in 2025 al het gemeentelijk vastgoed energieneutraal te maken.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) te beluisteren.
advertentie
 
advertentie