Gemeente geeft kapotte rioolpompen een tweede leven om afvalberg te verkleinen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater via de riolering. Om grotere afstanden en hoogteverschillen te overbruggen, maakt zij gebruik van rioolpompen.

Wanneer een rioolpomp stukgaat, wordt deze vervangen. Jaarlijks belandt in Nederland ruim 4 miljoen kilo aan oude rioolpompen op de vuilnisbelt en worden 141.000 nieuwe pompen in bedrijf genomen. Een nieuwe pomp maken kost veel nieuwe grondstoffen, energie en honderden liters water. Dat levert veel CO2-uitstoot op en is slecht voor de leefomgeving. Dit kan anders. Samen met adviesbureau Circospin gaat gemeente Alphen daarom oude pompen repareren en een tweede leven geven.

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft als doel om volledig circulair te zijn in 2050. Dit betekent dat afval niet meer bestaat en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. 'We kijken daarom kritisch naar de aanschaf van nieuwe materialen, proberen producten te repareren in plaats van weg te gooien en hergebruiken grondstoffen zoveel als mogelijk', legt de gemeente uit. 'Mooie voorbeelden zijn de 3D-geprinte fietsbrug in de Stromenbuurt in Alphen aan den Rijn en circulaire zitbankjes en verkeersborden in onze gemeente.'

Tweede leven

De gemeente verzamelt alle kapotte rioolpompen. Een lokaal gespecialiseerd bedrijf haalt ze op en beoordeelt of een pomp kan worden gerepareerd. Zij repareert of vervangt de kapotte onderdelen waarna de pomp terug kan. Is reparatie niet mogelijk, dan gaat de pomp naar de sociale werkplaats waar medewerkers de pomp uit elkaar halen en de materialen in aparte afvalstromen terugbrengen naar producenten om her te gebruiken.

Goed scheiden

Inwoners kunnen een circulair steentje bijdragen door huishoudelijk afval goed te scheiden. Hoe beter dit gebeurt, hoe meer nieuwe producten ervan gemaakt kunnen worden. Kan een product nog een tweede ronde mee? Breng deze naar de kringloopwinkel. Is een product afgeschreven? Breng het naar het Ecopark voor recycling. Ook loont het om een kapot product te repareren in plaats van een nieuw product te kopen. 'Ga bijvoorbeeld eens naar een Repair Café. Koop een keer iets tweedehands in plaats van nieuw of leen en deel spullen in plaats van te kopen. Dat is beter voor een schone en gezonde leefomgeving én je portemonnee', aldus de gemeente.

Lees ook: Afval scheiden kan beter, maar hoe? ‘Mensen worden verkeerd voorgelicht’