Eerste 1,5 uur gratis parkeren in Alphense parkeergarages blijft in stand

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het eerste anderhalf uur gratis parkeren in parkeergarages in het Alphense centrum blijkt in de smaak te vallen bij ondernemers en vastgoedeigenaren. Dat blijkt uit een draagvlakmeting. Ondernemers en vastgoedeigenaren leveren daarmee ook definitief een flinke financiële bijdrage om het gratis parkeren mogelijk te maken.

De gemeente Alphen aan den Rijn meldt dat 79 procent van de ondernemers en 85 procent van de vastgoedeigenaren voor de invoering van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Parkeren heeft gestemd. Daarin is de jaarlijkse minimale bijdrage van 200.000 euro opgenomen om het anderhalf uur gratis parkeren te financieren. Het betreft parkeren in de garages Castellum, Aarhof, Hoogvliet Julianastraat en Bospark.

Veel centrumbewoners zijn allerminst te spreken over het initiatief. Om het verlies van 1,3 miljoen euro aan parkeerinkomsten te dekken, zijn onder andere de parkeertarieven verhoogd. Wie zijn auto in het stadshart wil neerzetten op straat, betaalt nu 2,50 euro per uur; een verhoging van 60 cent. En dat niet alleen: ook zijn de tijden waarop je betaald moet parkeren verruimd. De tarieven gelden tot 21.00 uur, waar die termijn voorheen drie uur eerder ophield.

Evaluatie

Wethouder Relus Breeuwsma (CDA) zegt deze signalen serieus te willen nemen. Breeuwsma wil voor de zomervakantie een eerste evaluatie uitvoeren, waarin alle voor- en tegenargumenten van ondernemers, vastgoedeigenaren en centrumbewoners worden gewogen. Tot die tijd lijkt er niets te gaan veranderen aan het eerste anderhalf uur gratis parkeren, de verhoogde parkeertarieven en de verruimde parkeertijden.

Lees ook: Petitie tegen gestegen parkeerkosten in stadshart: ‘Straks komt niemand meer’