Eerste donatie voor Jeroen Heitzman Accufonds op Wereld Alzheimer Dag

Foto: Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het nieuwe Jeroen Heitzman Accufonds ontving afgelopen weekend officieel een eerste donatie van drieduizend euro. Afgelopen vrijdag, op Wereld Alzheimer Dag, ging het fonds van start.

In actie voor een fiets

Het bedrag is afkomstig van de familie en vrienden van Jeroen Heitzman. Angelique Bergers begon dit voorjaar een crowdfundingsactie om een elektrische fiets te schenken aan haar oud-buurman Heitzman. De 55-jarige Alphenaar lijdt aan een zeldzame vorm van dementie. 

Jeroen is op dit moment nog wel in staat om zich vrij te bewegen en zelfstandig buiten te zijn, maar dat gaat veranderen. ‘De leefwereld van mensen zoals Jeroen wordt steeds kleiner. Aangezien hij heel erg houdt van fietsen, kwam ik op het idee voor de crowdfundingsactie’, verklaart Bergers.

Crowdfundingsactie groeit uit tot fonds

Het streefbedrag van tweeduizend euro werd dankzij donaties van familie, buren en vrienden van Jeroen in ruim 24 uur al overschreden. Daarom werd in overleg met de familie Heitzman besloten om van het resterende geldbedrag een duo-elektrische fiets voor Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn te kopen.

De stichting had echter een ander idee. ‘Wij hebben op dit moment ruim voldoende fietsen’, zegt voorzitter Jan te Riele van Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn. ‘Die gaan gemiddeld ongeveer tien jaar mee. De accu’s hebben echter maar een levensduur van circa vijf jaar. Binnenkort moeten de eerste accu’s worden vervangen en dat is een behoorlijke kostenpost voor de stichting.'

Het Accufonds maakt de aanschaf van nieuwe accu’s mogelijk en daardoor kunnen elektrische fietsen tot hun maximale levensduur worden gebruikt. Bergers is namens de familie Heitzman voorzitter geworden van het fonds. Ze is erg trots op het initiatief: ‘Het thema van Wereld Alzheimer Dag was ‘Samen aan tafel’, maar voor de gelegenheid hebben wij er ‘Samen op de fiets’ van gemaakt.'