Eerste houtbouwwoningen voor Woonforte in Zwammerdam

ZWAMMERDAM - Woonforte en Startblock ondertekenden maandag 11 juli het aannemerscontract voor de plaatsing van vier houtbouwwoningen in de Hellenbroeckstraat in Zwammerdam. De ondertekening is het startsein voor de bouw van een bijzonder project.

Het project is een experiment met een snelle en duurzame manier van bouwen. Uit het grote aanbod van snel en duurzaam bouwen heeft Woonforte de bouwer Startblock gevonden. Startblock had al starterswoningen. Woonforte wil graag eengezinswoningen in de Hellenbroeckstraat terugbouwen. Startblock heeft eengezinswoningen ontwikkeld, compleet met drie slaapkamers.

Duurzaam en energieneutraal

De woningen zijn duurzaam, bestaan voor tachtig procent uit PEFC gecertificeerd CLT-hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en kunnen tot wel tachtig jaar blijven staan. Voor ieder woonproject worden bomen teruggeplaatst wat de uitstoot nihil maakt. Door de toepassing van hout, zonnepanelen en een luchtwarmtepomp en het ontbreken van gas zijn de woningen energieneutraal.

Start werkzaamheden

Na de zomervakantie start de aannemer met de funderingen. Ondertussen bouwt Startblock de woningen in de fabriek. De woningen komen in oktober kant en klaar op een vrachtwagen naar Zwammerdam en worden in een paar dagen aangesloten op het water- en elektriciteitsnet. Deze korte bouwtijd beperkt de overlast voor de omgeving en de nieuwe huurders kunnen er snel wonen.

Gezinswoningen

In de Hellenbroeckstraat krijgen vier gezinnen een unieke woonplek. De vierkamerwoning heeft een oppervlakte van 72 m2. Met een keuken aan de straatkant en een woonkamer die uitkijkt op de tuin en de berging. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers en de badkamer en op de tweede verdieping is één slaapkamer en bergruimte.

Start verhuur

De verhuur start later dit jaar. Inschrijven voor de woningen kan nog niet. Woningzoekenden uit Zwammerdam krijgen voorrang. De advertenties komen op Huren in Holland Rijnland.