Eerste huurders van De Barones ontvangen sleutels

ALPHEN AAN DEN RIJN – De eerste huurders van De Barones hebben op maandag 18 september de sleutel ontvangen van hun nieuwe sociale huurwoning. Woonforte verhuurt hier 131 woningen aan onder andere jongeren tot en met 27 jaar en gescheiden ouders met kinderen.

Deze groepen hebben in de huidige woningmarkt veel moeite om een woning te vinden. Met de transformatie van het kantoorpand probeert Woonforte een steentje bij te dragen aan het oplossen van de woningcrisis. Alle woningen in De Barones zijn verhuurd.

Een blije, nieuwe huurder vertelt: ‘Ik had nooit verwacht een plek te krijgen in De Barones en ik sprong een gat in de lucht toen ik het goede nieuws hoorde. Ik woon namelijk al een aantal jaar tijdelijk bij mijn schoonmoeder. Dat is heel fijn, maar het is geen ideale situatie. Daarom ben ik blij dat ik ingeloot ben en ik met mijn kinderen opnieuw kan beginnen.’

Kantoren getransformeerd tot woningen

De Alphense woonstichting kocht in 2019 het kantoorpand aan de Prinses Margrietlaan in Alphen aan den Rijn. De grote verbouwing van het pand startte ongeveer drie jaar later in 2022.

Aannemersbedrijf Vergeer Bouw begon met het slopen van alle binnenwanden en bouwde de woningen weer een voor een op. Dat was volgens Woonforte een kwestie van passen en meten en daardoor is geen enkele woning hetzelfde. De buitenkant van het gebouw is ook veranderd. De zwarte glazen ronde gevel heeft nu een houten look en de meeste woningen zijn voorzien van een balkon.  

Begin dit jaar organiseerde Woonforte een informatiedag over de nieuwe woningen in De Barones. Er was veel belangstelling voor de 58 studio's, 46 tweekamerwoningen en 27 driekamerwoningen. Met ruim 3.000 reacties op de verhuuradvertenties zijn de woningen erg populair.

De toewijzing van de woningen verliep anders dan op de reguliere markt. De woningen werden toegewezen aan de hand van een loting en iedere kandidaat-huurder heeft een intakegesprek gehad. Daarnaast zijn er dertien studio's toegewezen aan statushouders. De oplevering duurt de hele maand september en dan zijn alle woningen van De Barones bewoond.