Eigenaren Proto: ‘Niet te bevatten wat ons is overkomen’

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 12.23 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Lieve mensen, het is niet te bevatten wat ons afgelopen nacht is overkomen.' Met deze zin in een bericht op Facebook openen Alekos en Nikos Baloumis hun dankbetuiging aan Alphen aan den Rijn. De twee broers zijn als eigenaren van het vrijdagnacht afgebrande tapasrestaurant Proto in een nachtmerrie beland.

'Na de coronacrisis en de aanpassingen die we hebben moeten doen, konden we 1 juni eindelijk weer open. In deze stille maanden hebben we Proto een ware make-over gegeven. Het restaurant zag er prachtig uit en alle dagen waren volgeboekt. Vol enthousiasme en werklust zagen wij de zomer tegemoet. Dit is een klap die ons intens diep raakt', schrijft Proto.

De broers bedanken de hulpdiensten, het gemeentebestuur en de eigenaren van de panden die Proto huurt. Tegen de Alphenaren zeggen de mensen van Proto: 'Hartverwarmend zijn jullie lieve berichten, telefoontjes, hulp, steun en medeleven. Dit doet ons onbeschrijfelijk goed en geeft ons de moed om de komende periode te bekijken hoe we hier bovenop kunnen komen.'

Verwoestende brand

Proto, aan de Rijnkade in Alphen aan den Rijn, is door een zeer grote brand in de as gelegd. Rond 03.00 uur brak vrijdag- op zaterdagnacht de brand uit in het dak van het pand. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. Burgemeester Liesbeth Spies zei zaterdagavond dat de uitkomst van het onderzoek nog een tijdje op zich kan laten wachten. Brandstichting wordt uitgesloten.

Tien brandweervoertuigen kwamen ter plaatse om de brand te blussen. De brandweerlieden konden niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar een andere monumentaal pand, dat van de aangrenzende modezaak VERO MODA.

De buren aan beide kanten van Proto en VERO MODA, opticien Pearle en kledingwinkel Miss Etam, bleven bespaard. Al moeten die twee zaken voorlopig de deuren gesloten houden vanwege rook- en waterschade. Ook voorkwam de brandweer dat het vuur oversloeg naar de winkels en woningen aan de overkant van de Van Mandersloostraat. Rond 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

Muren op instorten

Door de brand zijn de muren van de panden instabiel geraakt. Omdat niet uitgesloten kon worden dat de gevels het zouden begeven, werd de Van Mandersloostraat tot het middaguur afgesloten. Toen de muren gestabiliseerd waren, ging de grootste winkelstraat in het Alphense stadshart weer open.

Vanaf de buitenkant lijkt wellicht alleen het dak van Proto en VERO MODA compleet verwoest te zijn, maar burgemeester Spies zegt op videobeelden van een drone te hebben gezien dat binnen alles is uitgebrand. Zelfs de vloeren op de eerste verdieping en op zolder zijn weggevaagd.

Tien tot twintig woningen werden ontruimd tijdens de brand. In de loop van de zaterdagochtend mochten alle evacués weer terug naar huis. Niemand is gewond geraakt. Veel Alphenaren kwamen zaterdag speciaal naar het centrum om met eigen ogen de ravage te aanschouwen. Ook is een crowdfundingsactie gestart.

Lees ook: Inzamelingsactie Proto al op 30.000 euro: 'Ik moest iets voor ze doen'

advertentie advertentie