Elektrische auto opladen zonder je nek te breken als je op stoep loopt

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Je ziet het steeds vaker: mensen die hun elektrische auto opladen met een kabel vanuit huis, over de stoep. De gemeente Alphen aan den Rijn moet nu met een plan komen hoe autobezitters dat kunnen blijven doen, maar zonder dat wandelaars mogelijk struikelen over zo'n kabel. De gemeenteraad heeft wethouder Relus Breeuwsma (CDA) van verkeer daartoe opdracht gegeven.

'Er zijn veel situaties waarbij inwoners hun elektrische auto niet thuis kunnen opladen omdat er een stoep tussen hun huis en de parkeerplek is, openbare laadpalen vaak bezet zijn, duurder zijn en het gebruik van eigen opgewekte energie niet ondersteunen', stelt gemeenteraadslid Koen Verwoerd (D66) mede namens Nieuw Elan, VVD, CDA en SGP. 'De kans is groot dat mensen andere manieren verzinnen om toch de auto bij huis te op te laden, zoals met kabels van hun huis over de openbare weg naar hun auto, met mogelijk gevaarlijke situaties tot gevolg', voorziet Verwoerd.

De politieke partijen zien zogeheten ev-kabelgoottegels als een potentiële oplossing. 'Dit zijn veilig en bewezen oplossingen om het probleem van de kabels over het trottoir op te lossen', meent Verwoerd. De D66'er stelt ook dat veel andere gemeenten hun inwoners al faciliteren door zo'n kabelgoot aan te leggen en wil dat Breeuwsma dat ook mogelijk maakt in Alphen.

Proef met aantal inwoners

De gemeenteraad heeft dit voorstel via een motie aangenomen. Het is aan wethouder Breeuwsma om dit uit te werken tot een plan. Mogelijk komt er eerst een proef met een aantal inwoners voordat de kabelgoten voor iedereen beschikbaar worden. Over een jaar moet het college van burgemeester en wethouders met een definitief voorstel komen.

Lees ook: Vanaf 2026 alleen nog 'groene' bestel- en vrachtwagens toegestaan in Alphen

Hieronder zijn de radio-interviews met gemeenteraadslid Koen Verwoerd (D66) en verkeerswethouder Relus Breeuwsma (D66) te beluisteren.