Enorme kastanjeboom naast Salvatorikerk wordt verplaatst voor nieuwbouw

ALPHEN AAN DEN RIJN - De sloop van de Salvatorikerk, op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en Prins Bernhardlaan, start naar verwachting over enkele weken. Op die plek moeten zestig nieuwbouwappartementen komen te staan. Om voldoende ruimte te maken voor het wooncomplex wordt een enorme kastanjeboom naast de voormalige kerk verplaatst.

De boom is ruim zeventig jaar oud. 'Het is een beschermwaardige boom. De boom kan niet op deze plaats blijven staan in verband met de bouwwerkzaamheden en de risico's voor de boom', legt projectontwikkelaar Bogor uit. De boom wordt tientallen meters verplaatst, naast een appartementengebouw aan de Anna van Burenlaan.

Op maandag 11 oktober staat de verhuisoperatie gepland. Het verkeer wordt op die dag omgeleid, zodat de boom tegen het verkeer in en via de middenberm verplaatst kan worden.

Niet de eerste verhuizing

Het is overigens niet de eerste keer dat de kastanje een andere plek krijgt. Uit onderzoek blijkt dat de boom zo'n tien jaar geleden al eens verplaatst is. 'Dit biedt mogelijkheden om terug te pakken op de oude verplantkluit om zo eventuele risico's te beperken.' De nieuwe verplantkluit heeft een doorsnede van vier meter en weegt ongeveer 24.000 kilo.