Ernst-Jan Straver (PvdA): provincie wil dat Alphen met plan voor woningbouw komt

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er moet een soort deltaplan komen om grote hoeveelheden woningen te bouwen in het gebied grenzend aan de plaats Alphen aan den Rijn. Daarvoor pleit PvdA-fractievoorzitter Ernst-Jan Straver. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) is in de ogen van Straver een kei in het vinden van postzegellocaties om daar woningen op te bouwen, zoals de provincie altijd wilde, maar het ontbreekt bij het college van burgemeester en wethouders aan het echte besef dat er grootschalige woningbouw nodig is.

Ja, de plannen om woningen te bouwen in het groen rond de plaats Alphen zijn er, maar het gaat in Stravers ogen niet snel genoeg. 'De Noordrand is een kans om te bouwen. De Gnephoek ook, maar daar moet je meer aan infrastructuur doen. In de Oude Rijnzone kun je veel sneller bouwen', stelt Straver, ondanks dat onderzoek heeft aangetoond dat onder meer het treinspoor en een gasleiding voor grote belemmeringen zorgen.

Wie een heel belangrijke rol speelt bij woningbouw, is de provincie Zuid-Holland. Sinds driekwart jaar is Stravers partijgenoot Anne Koning de verantwoordelijk provinciegedeputeerde. 'Zij zegt: ga kijken waar je woningbouw kunt plegen buiten de plaats Alphen en kom naar mij toe met die zaak', aldus Straver. 'We moeten met de provincie in gesprek en zorgen dat er wat gaat gebeuren. Acht jaar wachten op een sociale huurwoning is veel te lang. Het is een landelijk probleem, dat kunnen we niet als Alphen alleen oplossen.'

Lokale gevolgen landelijke val PvdA

Bijna twee jaar geleden maakte PvdA een enorme smakker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging in Alphen terug van vier naar twee zetels. 'Dat was een flinke klap. Zeker als je weet dat we in het verleden, in de oude raad van Alphen met minder zetels, acht man hadden', blikt Straver terug. 'We proberen mee te denken met de coalitie en het college, we zijn kritisch en proberen dingen te bereiken. Dat krijgen we de laatste tijd ook voor elkaar.' Als voorbeeld noemt Straver het knarrenhof.

Straver denkt dat ruim 90 procent van de lokale PvdA-stemmers bij gemeenteraadsverkiezingen op PvdA stemt vanwege het landelijke beeld. 'De landelijke val naar negen zetels, kun je één-op-één doorvertalen naar de terugval naar twee zetels bij ons lokaal', analyseert Straver. 'Het is eigenlijk onterecht dat we lokaal zo veel last hebben van een landelijke trend. Wij zijn hetzelfde als een lokale partij als Nieuw Elan.'

De regeerperiode in de Alphense gemeenteraad is ruim anderhalf jaar onderweg. In deze wekelijkse rubriek bespreekt het radioprogramma Studio Alphen Politiek (iedere zondag: 13.00-14.00 uur) de gang van zaken met alle twaalf de fractievoorzitters. Hieronder kun je het gesprek met Ernst-Jan Straver (PvdA) terugluisteren, dat verder over onder meer de ambtelijke organisatie en harmonisatie gaat.