Evaluatie overstromingen Boskoop: niet te voorkomen, schade moet omlaag

Foto: Studio Alphen

BOSKOOP - De overstromingen van vorig jaar september in Boskoop hadden niet voorkomen kunnen worden. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Hoogheemraadschap van Rijnland heeft uitgevoerd. Kwekers en hun belangenbehartiger zijn het daarmee eens, maar zij eisen wel dat er maatregelen worden getroffen zodat de schade bij toekomstige buien minder groot is.

Begin september zorgde extreme regenval voor miljoenen euro's schade in het oosten van Boskoop. Tientallen woningen en kwekerijen kwamen onder water te staan. Het duurde 48 uur voordat iedereen weer droge voeten had. 'Er is 160 millimeter per vierkante meter gevallen. Dat zijn zestien emmers van tien liter ter grootte van een deurmat. Daar kan niks tegenop', meent Sjaak Langeslag van het hoogheemraadschap. Boskoop heeft pech gehad, concludeert Langeslag.

Toch is het noodzakelijk dat er maatregelen worden getroffen. Het KNMI voorspelt dat dit soort extreme buien vaker zullen gaan vallen. De kwekerijsector wil een extra gemaal, bij het Rijneveld in Boskoop. Maar dat ziet het hoogheemraadschap niet zitten. 'Wij krijgen het water dan wel sneller weg, maar de grote waterstijging voorkom je daarmee niet', aldus Langeslag.

Greenport wil wél gemaal

Het water sneller wegpompen betekent minder schade. En dus willen kwekerijen en bewoners wel een extra gemaal. 'Boskoop is een uitzonderlijke situatie. Het is een gebied waarin heel veel geproduceerd wordt. En omdat het KNMI heeft berekend dat dit soort buien vaker gaan vallen, moeten er oplossingen gevonden worden', stelt Michiel Gerritsen van Greenport Boskoop.

Het beperken van de schade, is een vereiste, vindt de greenport. Ook al kost een extra gemaal in de Gouwepolder miljoenen euro's. Over andere oplossingen zijn het hoogheemraadschap en de greenport het wel eens. Zo gaan dijken tussen de polders verhoogd worden, worden duikers verbreed en de hoofdwatergangen verbreed en verdiept.

Calamiteitenbassin

Een calamiteitenbassin. Die moet er ook gaan komen. 'Dat is een overloopgebied die we dan creëren in een van de naastgelegen polders. Je kunt dan via een soort overstortklep heel veel water, heel snel kwijt', legt Langeslag. Al heeft deze oplossing nog veel voeten in de aarde. 'Dit ligt het meest voor de hand, maar kost miljoenen euro's en is relatief onbekend. Het vergt veel doorrekenwerk en heel veel overleg met de grondeigenaren van die naastgelegen polders.'

Terugkijkend op de overstromingen in september neemt Gerritsen het hoogheemraadschap niets kwalijk. Maar, de aanpak is voor verbetering vatbaar. 'Alles kan beter, we hebben wel kritiek op de responsetijd.' De kwekers vinden bijvoorbeeld dat het waterschap eerder met extra pompcapaciteit had moeten komen. Het duurde lang voor er aanvullende pompen waren. 'Dat kan en moet beter', vindt Gerritsen. Maar het belangrijkste is volgens Gerritsen: maatregelen treffen voor de toekomst.