Evenementen en activiteiten tot 1 juni verboden: dit zijn de gevolgen

Gepubliceerd op 23 maart 2020 om 19.35 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Evenementen en bijeenkomsten in heel Nederland zijn tot 1 juni verboden. Dat heeft de regering maandagavond bekendgemaakt. Het is een van de aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In alle dorpskernen van de gemeente Alphen aan den Rijn staan tussen nu en 1 juni veel evenementen en samenkomsten gepland. Zo kan het Luilak Voetbaltoernooi in Boskoop op zaterdag 30 mei niet doorgaan. 'Hoe vervelend ook, de gezondheid van eenieder staat voorop', reageert de organisatie maandagavond.

Ook het ARC Heitinga Toernooi, een van de grootste jeugdvoetbaltoernooien in Nederland, kan niet doorgaan op 21, 22 en 23 mei. 'Natuurlijk is het verschrikkelijk balen, we hadden een heel mooi toernooi op de planning staan. Maar wij snappen heel goed dat Nederland op dit moment deze maatregelen nodig heeft', aldus de toernooiorganisatie.

Diverse andere evenementen als de Samenloop voor Hoop zijn vorige week al afgelast. Daar kwam het korenfestival in Alphen aan den Rijn maandagochtend bij. Het festival Haaspop in Boskoop werd eerder al verzet van april naar juli.

Koningsdag, 4 en 5 mei, Zomerspektakel aan het Meer

De herdenking van het Ridderhofdrama op 9 april en Dodenherdenking op 4 mei vallen ook in deze periode. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe deze herdenkingen gaan plaatsvinden. Burgemeester Liesbeth Spies liet eerder al weten dat er meerdere varianten denkbaar zijn om bijvoorbeeld Dodenherdenking door te laten gaan.

Ook alle festiviteiten op Bevrijdingsdag, in het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid uitbundig zou vieren, kunnen niet (op de beoogde wijze) doorgaan. Datzelfde geldt voor Koningsdag op 27 april. Het Zomerspektakel aan het Meer in Alphen aan den Rijn staat gepland op 5, 6 en 7 juni. Het evenement valt daarmee buiten de nieuw aangekondigde maatregelen.

Sportcompetities

Diverse nationale sportbonden hebben bekendgemaakt alle wedstrijden voor dit seizoen af te gelasten. Het gaat om basketbal, korfbal, volleybal en zwemsport (onder andere waterpolo), al bestaat er een theoretische kans dat Tempo zijn laatste wedstrijd in de Korfbal League nog gaat afwerken, desnoods aan het begin van volgend seizoen.

Onder meer de KNHB (hockey) en KNVB (voetbal) zijn voornemens om dinsdag een besluit over het verdere vervolg van het seizoen te nemen.

Overzicht:

 • Alle basketbal-, korfbal-, tafeltennis-, volleybal- en zwemsportwedstrijden dit seizoen: afgelast
 • Haaspop, Boskoop (10, 11 en 12 april): verplaatst naar 10 en 11 juli
 • Koningsdag (27 april): afgelast
 • Bevrijdingsfestival, Alphen aan den Rijn (5 mei): afgelast of uitgesteld
 • Korenfestival, Alphen aan den Rijn (9 mei): afgelast
 • Nationale Molendag (9 en 10 mei): afgelast
 • Samenloop voor Hoop, Alphen aan den Rijn (16 en 17 mei): afgelast
 • Theatervoorstellingen 'Het wordt zomer', Alphen aan den Rijn (20-31 mei): afgelast
 • ARC Heitinga Toernooi, Alphen aan den Rijn (21, 22 en 23 mei): afgelast
 • Avondvierdaagse, Alphen aan den Rijn (25-28 mei): afgelast
 • Tentfeest, Aarlanderveen (29, 30, 31 mei): afgelast of uitgesteld
 • Luilak Voetbaltoernooi, Boskoop (30 mei): afgelast

Dit artikel wordt aangevuld met nieuwe informatie. Mis je een evenement of activiteit in het overzicht? Laat het ons hier weten.

advertentie advertentie