Experiment om Westerhove en Wielewaal open te houden, doek valt voor Het Anker

Gepubliceerd op 03 juli 2020 om 14.28 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Goed nieuws voor Westerhove en Wielewaal. De kans dat de twee buurthuizen in Alphen aan den Rijn openblijven is flink toegenomen. Woningcorporatie Woonforte start een experiment om de buurthuisactiviteiten in het huidige gebouw door te zetten.

Het gaat om een proef van één jaar. Na negen maanden wordt het experiment geëvalueerd. Als het een succes blijkt, is Woonforte bereid om het initiatief definitief voort te zetten. 'Wij hebben aangeboden subsidie te verstrekken zodat wij een deel van de huur betalen', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA, multifunctionele accommodaties).

De gemeente Alphen aan den Rijn neemt het buurt- en dorpshuizenbeleid onder de loep. Van Velzen heeft vastgesteld welke organisaties wel en geen subsidie ontvangen. Iedere wijk en elk dorp behoudt een gesubsidieerde accommodatie.

Het Anker

De Alphense buurthuizen Ridderveld, Westerhove en Wielewaal zouden de deuren moeten sluiten. Voor Westerhove en Wielewaal is een alternatief gevonden, Ridderveld gaat dicht. Zwembad AquaRijn wordt het nieuwe centraal wijkcentrum.

De voorgenomen sluiting van Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk is tegen het zere been van veel politici, maar Van Velzen houdt voet bij stuk. 'Het Anker heeft ons de afgelopen jaren miljoenen euro's gekost en er staat nog een schuld van enkele tonnen open. Daarnaast moet het gebouw gerestaureerd worden want het is niet geschikt als dorpshuis.' In afwachting van een nieuw te bouwen dorpshuis komt een tijdelijk buurthuis in de Rhynenburch.

Alle aanwezige politieke partijen bij de commissievergadering donderdagavond hebben aangekondigd in te stemmen met het buurt- en dorpshuizenplan van wethouder Van Velzen. Het formele besluit wordt genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering op 16 juli.

Hieronder zijn de radio-interviews met raads- en commissieleden Marjon Verkleij (CDA), Bram Strookman (Beter Alphen), Ank de Groot (RijnGouweLokaal) en Bert Lekx (Dorpen en Wijken Belangen) te beluisteren.

advertentie advertentie