Expositie 100-jarige Adventskerk met virtuele torenklim

Foto: Adventskerk

ALPHEN AAN DEN RIJN - Altijd al eens de kerktoren van de Adventskerk willen beklimmen? Dit kan vanaf zaterdag 14 mei, waarbij de opening plaatsvindt van een expositie die het verhaal vertelt van de honderd jaar oude kerk. Vanaf die dag is de toren virtueel te beklimmen.

De expositie die in mei en juni op een aantal zaterdagen geopend is, leidt de bezoekers langs verschillende ruimtes in de kerk. ‘Een routekaartje helpt ze de juiste looproute te volgen,’ zegt Sita Tjepkema die samen met Mirelle Jacobs vanuit de jubileumcommissie de expositie heeft opgezet. 

Bij de start van de expositie lanceert de organisatie ook een virtuele torenklim. Alle bezoekers kunnen de veertig meter hoge kerktoren – die om veiligheidsredenen gesloten is voor publiek – met een virtual reality bril beklimmen, terwijl ze gewoon beneden blijven. ‘Met de VR-bril op is het net of je vanaf de toren over Alphen uitkijkt. Dat betekent dus ook dat het eindelijk mogelijk is om het carillon, dat elke zaterdag live bespeeld wordt, van dichtbij te bekijken.’

De Adventskerk werkte voor de virtuele torenklim samen met Wouter Berkouwer van Esports Game Arena. Berkouwer: ‘De torenklimvideo in 360 graden-weergave kun je ook op je smartphone of computer bekijken. Een virtuele bril maakt dit natuurlijk nog veel spannender. Hierdoor lijkt het alsof je op de toren zelf staat.’

Dansvoorstelling

Burgemeester Liesbeth Spies opent de expositie zaterdag 14 mei om 11.00 uur. ‘Ook is er deze dag van 15.00 tot 16.00 uur een optreden van dansgroep I’M In Motion van Frency van Duijn. Samen met Simon Stelling op het orgel verzorgen de dansers een voorstelling in en rondom de kerk,’ aldus Tjepkema.

Op de expositie zijn de miniatuurexemplaren te zien van de bouwwedstrijd die de Adventskerk uitschreef. Op 11 juni beoordeelt de jury de miniaturen. Voor de drie meest originele bouwwerken is er een prijs. De expositie is te bezoeken op 14 mei, 28 mei en 11 juni van 11.00 tot 16.00 uur.

Lees ook: Jubileumjaar Adventskerk gestart met lichtshow Keys of Light