Expositie ‘De Franse Tirannie in Holland’ in Alphense bibliotheek

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Bibliotheek Rijn en Venen aan de Aarkade is tot 1 juli de expositie De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking te bezoeken.

In 1672 werd Nederland overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse gevolgen. Dit had grote consequenties voor ons land, met name voor Midden-Holland. Dit gebied lag midden in de frontlinie en had zwaar te lijden onder onderwaterzetting, plunderingen en verwoestingen.

Een deel van het gebied werd door de Franse troepen bezet en kreeg te maken met hoge belastingen, plunderingen en inkwartiering. Acht banners en diverse attributen, waaronder een vitrine met replica’s en rekwisieten, vertellen dit verhaal.

Verhaal in woord en beeld

Een aantal banners gaat over de strooptocht van de Franse generaal Luxembourg in december 1672. Hij trok over het ijs van Woerden naar Nieuwkoop en van daaruit richting Alphen aan den Rijn, maar moest zich terugtrekken door invallende dooi. Op de terugtocht werden Zwammerdam en Bodegraven verwoest. Historici en tekenaars brachten de verschrikkingen van de oorlog in beeld.

Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672-2022 stelde de expositie samen. De expositie in de Alphense bibliotheek is te bezoeken tijdens de openingstijden. Voor meer informatie en een overzicht van de expositietournee, zie de website van de Rampjaarherdenking.

Lees ook: Deel drie van podcastserie ‘Zwammerdam in brand’: De man uit Oudshoorn