Extra debat Alphense gemeenteraad over onveilige hefbrug in Boskoop

Foto: Studio Alphen

BOSKOOP - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil het naadje van de kous weten over de hefbrug in Boskoop die dertig jaar lang niet aan de veiligheidseisen voldeed. Een groot deel van de politieke partijen heeft een debat in de gemeenteraad aangevraagd.

Vorige week werd een vernietigend onderzoeksrapport openbaar gemaakt door de provincie Zuid-Holland. Sinds het moment dat in 1990 twee extra voetpaden aan de hefbrug werden gehangen, was de brugconstructie onveilig.

In 2012 werd de provincie als eigenaar van de monumentale oeververbinding daarop gewezen door een onderzoeksbureau, maar vond het versterken van de beide heftorens te duur en besloot om niet in te grijpen. Tot 10 oktober 2019, toen de provincie de hefbrug acuut afsloot en alsnog werd verstevig omdat de constructie kon bezwijken.

Provinciegedeputeerde slaat uitnodiging af

De gemeenteraad wil eigenlijk met politiek verantwoordelijk provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD), nota bene woonachtig in Boskoop, in debat gaan. Maar Vermeulen doet dat volgens wethouder Kees van Velzen (CDA) niet.

'De gedeputeerde heeft gezegd bereid te zijn om te overleggen met het college van burgemeester en wethouders, maar legt verantwoording af tegenover Provinciale Staten. En niet tegenover de gemeenteraad', sprak Van Velzen donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn.

Het verantwoordingsdebat in Provinciale Staten is woensdag 10 juni. De gemeenteraad gaat pas na die datum met elkaar in debat.

Brief gemeente aan provincie

Komende dinsdag stuurt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn een brief aan het provinciale college van Gedeputeerde Staten waarin zij hun zorgen en verbijstering zullen uiten over de Boskoopse hefbrug en het gevaar dat alle gebruikers van de oeververbinding jarenlang hebben gelopen. 'We willen voorkomen dat dit nog een keer gebeurt', aldus Van Velzen.

Lees ook: Wethouder Van Velzen: Boskoop heeft met hefbrug onbestaanbaar risico gelopen