Gepubliceerd op 22 Juli 2019 om 17.26 uur

Extra maatregelen op het spoor vanwege verwachte hitte

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De NS en spoorwegbeheerder ProRail nemen deze week extra maatregelen met het oog op de verwachte hittegolf. Zo geldt bij ProRail zelfs 'code rood'. Die wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen.

ProRail zet extra verkeersleiders en storingsploegen in om problemen op en rond het spoor snel op te lossen. Volgens de spoorwegbeheerder kan bij temperaturen van boven de 25 graden een spoorstaaf opwarmen tot wel 70 graden. Bij deze warmte zet staal uit, waardoor een stuk spoorrail van 30 meter een centimeter langer kan worden, wat zou kunnen leiden tot kronkels in het spoor en stilvallende treinen.

Het horizontaal knikken of verbuigen van spoorrails wordt ook wel spoorspatting genoemd. Op 30 juni 2006 ontspoorde een trein door spoorspatting op het traject tussen Leiden en Utrecht, ter hoogte van Zwammerdam. Vier passagiers raakten toen lichtgewond. Volgens ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg is het niet zo dat specifieke trajecten gevoelig zijn.

'Spoorspatting kan overal voorkomen, al zijn spoorbruggen wel gevoeliger omdat de bruggen bij warmte makkelijker kunnen uitzetten', meldt Van Kranenburg aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. In de toekomst hoopt ProRail met gebruik van big data in te kunnen zien welke trajecten gevoeliger zijn voor spoorspatting.


Spoorspatting bij Zwammerdam in 2006 (foto: Inspectie Verkeer en Waterstaat)

Gestrande treinen

Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen. Als er een storing is, deelt ProRail onder reizigers in een gestrande trein flesjes water uit. Op ongeveer negentig stations zijn inmiddels watertappunten geopend waar passagiers gratis een flesje kunnen vullen met kraanwater, meldt de NS.

De NS gaat zoveel mogelijk moderne sprinters inzetten die airco hebben. Alleen in uiterste gevallen worden oude dubbeldekkers ingezet die niet over airco beschikken.

Goed voorbereid de weg op

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen, omdat door hitte de concentratie kan afnemen. Ook is het volgens de organisatie handig om een paraplu mee te nemen die als parasol kan dienen wanneer bij pech op hulp moet worden gewacht.

Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden als gevolg van droogte. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun sigarettenpeuken in de asbak uit te drukken en niet uit het voertuig weg te gooien.

advertentie
.
advertentie