Familielid rivaliserende bende steekt gedetineerde neer op luchtplaats gevangenis

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - De man die drie weken geleden werd neergestoken in de gevangenis in Alphen aan den Rijn blijkt een van de verdachten in het onderzoek naar de reeks van beschietingen en explosies in de gemeente Purmerend te zijn. NH Nieuws, de regionale omroep van Noord-Holland, meldt dat.

Het slachtoffer is M.F. Hij zou zijn neergestoken door een familielid van een verdachte uit een rivaliserende bende. Als F. drie weken geleden de luchtplaats oploopt in de PI, gaat het mis. Hij wordt van achter belaagd door de broer van een andere verdachte in hetzelfde onderzoek, namelijk verdachte Z.A.

Afgebroken glas en vork

De broer gaat F. te lijf met een afgebroken stuk glas en een afgebroken vork, verklaart F. deze week tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank. F. zegt gestoken te zijn in zijn arm, wang en vlak onder zijn oog. Hij zegt zich niet meer veilig te voelen in de gevangenis en moeite te hebben met slapen.

F. wordt verdacht van een schietpartij in Middenbeemster op 11 april dit jaar en een schietincident op een woning in Terneuzen op 16 maart dit jaar. 

Vete tussen twee kampen

'We hebben hier mogelijk te maken met twee kampen', reageert zijn advocaat Manon Aalmoes. 'Hoe kan het dan dat een verdachte met eenzelfde achternaam wordt geplaatst in een PI met mijn cliënt', vraagt ze zich af. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Aalmoes laat weten van plan te zijn om aangifte te doen vanwege nalatigheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De officier spreekt vandaag van 'schokkend geweld tussen twee rivaliserende bendes'. Een groep zou uit Purmerend komen en de andere uit Middenbeemster. F. zou volgens de officier van justitie onderdeel zijn van deze gewelddadige oorlog tussen de twee bendes. De twee incidenten waar F. van verdacht wordt, maken onderdeel uit van een groter dossier van in totaal acht incidenten. 

Rechtszaak

Daarnaast benadrukt Aalmoes dat de twee mogelijke kampen zo veel mogelijk worden gescheiden en niet op dezelfde dag zitting hebben, om de veiligheid van haar cliënt te waarborgen. Ook dringt ze erop aan om eventuele adressen in deze zaak verborgen te houden om nieuwe aanslagen te voorkomen.

Lees ook: Steekpartij in gevangenis Alphen aan den Rijn