Fiets- en wandelactie voor permanent weren autoverkeer op Ziendeweg

Foto: Google Street View

ZWAMMERDAM - Burgerinitiatief Vrienden van de Ziende pleit voor permanente prioriteit voor wandel- en fietsverkeer op de Ziendeweg. Om de veiligheid van de gebruikers onder de aandacht te brengen, houdt de club zaterdag 1 april een fiets- en wandelactie.

Vrienden van de Ziende wil een permanente afsluiting van de Ziendeweg voor gemotoriseerd verkeer. Omdat de verkeersveiligheid van wandelaars en fietsers op de Ziendeweg – een weg van 3,3 meter breed zonder vrij liggend fietspad – al jaren in twijfel werd getrokken, hield gemeente Alphen aan den Rijn van april vorig jaar tot januari dit jaar een proefafsluiting. Tijdens deze periode was de Ziendeweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van landbouwvoertuigen, brommobielen en aanwonenden.

De proefafsluiting duurde negen maanden en besloeg het stuk tussen Zwammerdam en de Achtermiddenweg in Aarlanderveen. Op 8 januari mochten automobilisten weer gebruik maken van de weg. De pilot wordt momenteel geëvalueerd. Verwacht wordt dat het college van burgemeester en wethouders dit voorjaar een definitief besluit neemt of zij de weg volledig voor gemotoriseerd verkeer afsluit of niet.

Voor- en tegenstanders

Al vanaf de aankondiging van de afsluiting stonden voor- en tegenstanders van het besluit lijnrecht tegenover elkaar. De tegenstanders dienden vele bezwaarschriften - 107 in totaal - in. Maar in augustus werd al duidelijk dat de gemeente niet de intentie had om ook maar één van deze bezwaarschriften gegrond te verklaren. Het college van B en W oordeelde dat alle indieners geen belanghebbende waren.

Hierop maakte Eymbert, een vereniging van gebruikers van de Ziendeweg, de gang naar de rechter, zo meldt het AD. Eymbert bestaat uit 26 leden die ieder eerder bezwaar maakten tegen de proef met de dichte Ziendeweg. Gemeente Alphen aan den Rijn zou niet serieus naar hun bezwaren hebben gekeken. De uitspraak volgt binnenkort.

Fiets- en wandelactie

Omdat het definitieve besluit nog niet is genomen, heeft de Vrienden van de Ziende besloten nog eens aandacht te vragen voor haar wens om de Ziendeweg permanent af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dit doet zij met de fiets- en wandelactie op zaterdag 1 april.

In het Ziendepark vlakbij de brug in Zwammerdam is om 11.00 uur een ludieke startopening. Vervolgens bewegen alle deelnemers zich te voet, te paard, op skeelers of per fiets voor een tocht van ongeveer drie kilometer richting Nieuwkoop. Iedereen krijgt een deelnamekaart die bij het eindpunt van een herinneringsstempel kan worden voorzien. Aanmelden is niet nodig.