Fietsverlichtingsactie moet ongelukken in donkere maanden voorkomen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De dagen worden weer korter. Het is dus extra belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Daarom verzorgt de Fietsersbond, samen met gemeente Alphen aan den Rijn en de Alphense rijwielhandelaren, ook dit jaar de Fietsverlichtingsactie.

Het is belangrijk om fietsverlichting te hebben, zeker in de donkere ochtenden en avonden van de komende maanden. ‘Er zijn geen officiële cijfers van ongelukken door het niet hebben van fietsverlichting, maar ik ben er zeker van dat fietsers hierdoor aanrijdingen krijgen,’ vertelde Rudy van Vliet van Fietsersbond Alphen aan den Rijn en omgeving in het radioprogramma KB Actueel zaterdag 29 oktober. ‘En als het een bijna aanrijding is, is dit een vervelende ervaring voor de automobilisten die maar net konden stoppen.’

Wie zonder fietsverlichting rijdt, kan een boete van 60 euro krijgen. Missen er reflectoren op de fiets, dan is de boete 40 euro. ‘Het gaat om de reflectoren achter op de bagagedrager, in de pedalen en de reflecterende wielcirkels’, legt Van Vliet uit.

Gratis controle fietsverlichting

Van zaterdag 5 tot en met zaterdag 12 november is de jaarlijkse Fietsverlichtingsactie om fietsers te attenderen op het belang van verlichting. Zaterdag is de aftrap. ‘Fietsers die twijfelen aan hun fietsverlichting of die weten dat de verlichting van hun fiets stuk is, kunnen terecht bij deelnemende rijwielhandelaren in de gemeente. Hier wordt de verlichting gecontroleerd en gerepareerd. Ze betalen geen arbeidsloon.’

Stand Fietsersbond

Aan De Vest in het centrum van Alphen aan den Rijn (voor de bibliotheek) is daarnaast een stand van de Fietsersbond te vinden. Ook hier geldt dat geen arbeidsloon betaald hoeft te worden. Bij de stand kunnen fietsers bovendien gratis hun postcode in hun fiets laten graveren.

In de daaropvolgende week, van 7 tot en met 12 november, krijgen fietsers bij de deelnemende rijwielhandelaren 10 procent korting op het arbeidsloon en de materiaalkosten bij de reparatie van hun fietsverlichting. De regionale fietsverlichtingsactie sluit aan bij de landelijke campagne onder het motto “AAN in het donker”. Het is de bedoeling dat de politie na de actie gericht gaat controleren op werkende verlichting.