Filmklassiekers bij Parkvilla met inleiding en marathon met buffet

ALPHEN AAN DEN RIJN - Parkvilla begint het nieuwe filmjaar met iedere zaterdagavond in januari een moderne klassieker. De januarimaand sluit af met een filmmarathon mét buffet.

De term klassieker verwijst naar films die om een bepaalde reden belangrijk zijn binnen de filmgeschiedenis. De 'Trois Couleurs'-trilogie sluit af met een filmmarathon. De bekroonde thriller van David Lynch 'Mulholland Drive' wordt beschouwd als een van de beste films van deze eeuw.

Voorafgaand aan de film 'Mulholland Drive' op 7 januari geeft filmwetenschapper- en docent Rudi de Boer een inleiding. Aan de hand van korte, prikkelende fragmenten legt hij de unieke wereld van Lynch bloot.

Trois Couleurs-trilogie

Vanaf zaterdag 14 januari start de 'Trois Couleurs'-trilogie van de Poolse regisseur Kieślowski. De drie films zijn genoemd naar de kleuren van de Franse vlag en zijn gebaseerd op de beginselen van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Met Trois Couleurs geeft Kieślowski op dubbelzinnige en soms ironische wijze een hedendaagse betekenis aan deze drie idealen.

'Bleu' verbeeldt het thema vrijheid met een portret van een vrouw die haar man en dochter bij een auto-ongeluk heeft verloren. Een week later op 21 januari draait 'Blanc'. Deze film behandelt de ongelijkheid tussen een Poolse immigrant en zijn Franse vrouw die een scheiding heeft aangevraagd vanwege zijn impotentie. En in 'Rouge op 28 januari staat het thema broederschap centraal, waarin het leven van een fotomodel parallel loopt aan dat van een gepensioneerde rechter.

Zaterdag 28 januari vertoont Parkvilla alle drie de films in een dagvullend programma met buffet.