Gepubliceerd op 16 Juli 2019 om 17.13 uur

Fokprogramma kiwi’s in Avifauna ligt stil, Amerika biedt hoop

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het fokprogramma van kiwi's ligt stil in vogelpark Avifauna. Vorig jaar werden er twee kiwi's in Alphen aan den Rijn geboren, de tweede vogel die uit het ei kroop is in maart van dit jaar overleden aan de gevolgen van een longinfectie. Maar ook het vrouwtje van het broedpaar, dat voor beide jongen heeft gezorgd, is overleden.

Afgelopen winter overleed het vrouwtje. 'Er is sectie uitgevoerd op het diertje, maar het is onduidelijk waar de kiwi uiteindelijk aan is overleden', meldt Pamela Stolze, woordvoerder van Avifauna. 'Op dit moment hebben we alleen nog het mannetje van het broedpaar en Tuatahi, het eerste kiwi-jong dat in Avifauna uit het ei kroop.' Tuatahi doet het goed, meldde Stolze eerder.

Samen met vijftien andere vogelparken en dierentuinen in de wereld maakt Avifauna onderdeel uit van het internationale fokprogramma van de kiwi's. De bedreigde vogelsoort komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Roofdieren die tijdens de koloniale tijd zijn ingevoerd, zoals katten en hermelijnen, maken het de kiwi moeilijk. Er wordt geschat dat zo'n 95 procent van de kiwi's in het wild het eerste levensjaar niet overleeft.

Hoop uit Amerika

Nu het broedpaar in Avifauna niet meer compleet is, ligt het fokprogramma in Alphen aan den Rijn stil. Simpelweg omdat er geen nieuwe eieren gelegd kunnen worden. Maar er is hoop. In een Amerikaanse dierentuin is een tijd terug een kiwi geboren, een vrouwtje. 

'We hebben te horen gekregen dat zij volgend jaar misschien naar Avifauna komt, om hier voor nageslacht te zorgen', zegt Stolze. De woordvoerder benadrukt dat de verhuizing van de kiwi nog verre van zeker is. 'Alles moet wel goed blijven gaan met het vrouwtje.'

Belangrijk

'Het is ongelofelijk jammer dat Rua, het tweede kiwi-jong, en het vrouwtje van het broedpaar zijn overleden. Maar dat benadrukt ook wel dat het belangrijk is dat we meedoen aan het internationale fokprogramma om deze diersoort voort te laten bestaan.'

Tuatahi blijft voorlopig nog in Avifauna. Verzorgers van het vogelpark houden de vogel goed in de gaten, zo wordt Tuatahi iedere dag op de weegschaal gezet.

Lees ook: Kiwi Rua uit vogelpark Avifauna is in het voorjaar overleden

Bekijk hieronder de televisiereportage over de presentatie van kiwi Tuatahi in oktober 2018:

advertentie
 
advertentie