Forum voor Democratie, VVD en CDA sluiten hoofdlijnenakkoord in Zuid-Holland

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans is groot dat Forum voor Democratie, VVD en CDA samen Gedeputeerde Staten in de provincie Zuid-Holland gaan vormen. De drie partijen hebben samen inhoudelijk bekeken of een samenwerking mogelijk is en dat blijkt het geval.

Op hoofdlijnen hebben de drie partijen een akkoord bereikt over wonen, mobiliteit, economie, energie, natuur, landbouw en bestuur. Zo mag de gemeente Alphen in de polder woningen bouwen als er in de plaats Alphen geen plek meer is.

De volgende opdracht is om op zoek te gaan naar andere fracties om tot een meerderheid te komen. Forum voor Democratie (11), VVD (10) en CDA (4) hebben gezamenlijk 25 zetels. Provinciale Staten telt 55 zetels.

Geen GroenLinks en D66

ChristenUnie (3) en SGP (2) worden gezien als de twee voornaamste partijen om deze potentiële coalitie uiteindelijk aan een meerderheid te helpen.

GroenLinks (5) en D66 (5) kunnen dat ook, maar noemen dat bij Studio Alphen-mediapartner Omroep West niet realistisch. Zij willen niet samenwerken met Forum voor Democratie.

Lees ook: Verkiezingsuitslag gemeente Alphen: meeste stemmen voor VVD