Frans mist linkerarm, Kevin is huis kwijt; nu dreigt ook celstraf vanwege enorme vuurwerkbom

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee jaar cel geëist tegen twee mannen voor het fabriceren van een zware vuurwerkbom in Alphen aan den Rijn op 31 december 2020. Bij de ontploffing ervan ontstond veel schade aan een flat aan het Aïdaplein en raakte de maker zelf zwaargewond. De man verloor zijn linkerarm en liep brandwonden op. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

De explosie was zó heftig dat buren van hun bank vlogen en ruiten uit de gevel werden geblazen. De flat werd een paar uur ontruimd om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) veilig te kunnen laten werken. De 36-jarige Kevin van V., de bewoner van het appartement waar de bom afging, en zijn vriend Frans van V. (40) stonden woensdag voor de rechter.

Frans vertelde dat hij al twee weken bezig was om pijpbommen te maken met cobra's, nitraat, flitspoeder en ijzeren pijpen van een steiger. Hij wilde ze afsteken in het recreatiegebied Zegersloot uit protest tegen het vuurwerkverbod dat toen nog gold. Maar bij de zesde constructie ging het fout toen hij de pijp met een golfbal wilde sluiten.

'Toen was het boem'

Kevin, waar Frans op bezoek was, zat op de bank tv te kijken en zou niets hebben geweten van wat zijn vriend in de keuken deed. 'En toen was het boem', zei hij tegen de rechter. Hij dacht dat zijn vriend gewoon met wat eten bezig was. Kevin zou al die tijd niets hebben gemerkt van al het vuurwerk dat Frans in boodschappentassen aanvoerde.

In zijn eerste verklaring stelde Frans inderdaad dat hij Kevin overal buiten had gehouden. Hij zou 'simpel' zijn en 'als een droppie' op de bank hebben gezeten. Maar later zei hij dat de bewoner wel degelijk toestemming had gegeven voor het maken van pijpbommen. Ook het OM denkt dat beide verdachten met elkaar hebben samengewerkt.

'Onnozelheid ten top'

Dat zou onder meer blijken uit berichten over vuurwerk op de telefoon van Kevin. Verder lagen er 23 opengewerkte cobra's in het Alphense huis. De officier van justitie spreekt van een geluk dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Ze eist twee jaar cel.

De advocaat van Frans van V. vroeg om vrijspraak. De verdachte had geen opzet bij de ontploffing. 'Het was onnozelheid ten top: een ADHD'er met drugsverslaving die gaat knutselen', zei hij. Zijn cliënt zou al genoeg zijn gestraft, want hij is voor de rest van zijn leven getekend door de armprothese die hij heeft.

Huis kwijt en depressief

De advocaat van Kevin wijst erop dat Frans de enige schuldige is. 'Het was zijn vuurwerk, zijn plan.' Kevin zou er nog steeds onder lijden: hij raakte zijn spullen en woning kwijt en is depressief geworden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.