Frans moet het voortaan zonder onderarm doen en krijgt daarom lagere straf voor vuurwerkbom

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Haagse rechtbank heeft de 40-jarige Frans van V. veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van één jaar vanwege de ontploffing van een zware vuurwerkbom in een flatwoning in Alphen aan den Rijn, op 31 december 2020. De verdachte had de bom zelf in elkaar geknutseld en verloor zijn linkerarm bij de explosie. Dat is voor de rechter een reden om de man uit Katwijk een veel lagere straf te geven dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

De explosie was zo heftig dat buren van hun bank vlogen en ruiten uit de pui werden geblazen. De flat aan het Aïdaplein werd enkele uren ontruimd om de Explosieven Onderzoeksdienst Defensie (EOD) zijn werk te laten doen. Frans van V. en Kevin van V. (36), de bewoner van het appartement waar de bom afging, stonden twee weken geleden voor de rechter.

Frans vertelde de rechters dat hij al twee weken bezig was om pijpbommen te maken met cobra’s, nitraat, flitspoeder en ijzeren pijpen van een steiger. Hij wilde ze afsteken in het natuurgebied Zegersloot uit protest tegen het vuurwerkverbod dat toen nog gold. Maar bij de constructie van de zesde pijpbom ging het fout. Toen Van V. de pijp met een golfbal wilde afsluiten, volgde de explosie.

'Onaanvaardbare grote veiligheidsrisico’s'

Het OM eiste twee weken geleden tijdens de zitting twee jaar cel tegen Frans van V. De officier van justitie sprak van geluk dat er niet meer slachtoffers waren gevallen. Het feit dat de linker onderarm van de verdachte moest worden geamputeerd, nam de rechtbank woensdag mee in de uitspraak en veroordeelde de man tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van één jaar. 'Hij zal de gevolgen hiervan zijn leven lang ervaren.' Wel meent de rechter dat Van V. 'onaanvaardbare grote veiligheidsrisico’s' heeft genomen.

De verdachte knutselde de bommen in elkaar in de flatwoning van zijn 36-jarige vriend Kevin van V. Het OM had tegen hem ook twee jaar geëist, maar hij is helemaal vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de flatbewoner ook een aandeel had in de productie van de vuurwerkbommen.

Lees ook: Frans mist linkerarm, Kevin is huis kwijt; nu dreigt ook celstraf vanwege enorme vuurwerkbom