Geen factuur huur buurt- en dorpshuizen, verhuizingen deels uitgesteld om corona

Foto: Bloemen Architecten

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle door de gemeente Alphen aangewezen buurt- en dorpshuizen hoeven zich volgens wethouder Kees van Velzen (CDA) geen zorgen te maken om de hoogte van de huur. De organisaties gaan een vast subsidiebedrag krijgen voor hun activiteiten en de huur wordt intern verrekend door de gemeente.

Dorpshuis (Aarlanderveen), AquaRijn, Briljantstraat, De Oude Wereld, Kaju Putih, Swaenswijk, Zeehelden en een nog aan te wijzen locatie in Ridderveld (allen Alphen aan den Rijn), De Tas (Benthuizen), De Plataan, Oude Raadhuis (beiden Boskoop), De Juffrouw (Hazerswoude-Dorp), Pleyn 68, Rhynenburch (beiden Hazerswoude-Rijndijk), De Ridderhof (Koudekerk aan den Rijn) en de nog te bouwen MFA (Zwammerdam) worden door de gemeente Alphen aangewezen als officiële locaties. Zij krijgen gezamenlijk 680.000 euro subsidie per jaar.

De gemeenteraad wordt door het college van burgemeester van wethouders gevraagd om eenmalig 955.000 euro uit te trekken voor noodzakelijk achterstallig onderhoud. Onder meer om keukens aan te passen, airco's te repareren, asbest te verwijderen en dakbedekking aan te passen.

Uitstel door coronacrisis

Ridderveld, Westerhove, De Wielewaal (allen Alphen aan den Rijn) en Het Anker (Hazerswoude-Rijndijk) moeten de deuren sluiten als het aan wethouder Van Velzen ligt. Ridderveld trekt in bij zwembad AquaRijn, Westerhove bij Kaju Putih, De Wielewaal gaat naar Swaenswijk en voor Het Anker staat Rhynenburch beschikbaar.

De gebruikers van Westerhove en De Wielewaal hoeven pas op 1 januari 2021 het pand te verlaten, een halfjaar later dan gepland. Aanleiding is de coronacrisis. Ridderveld gaat op 1 maart 2021 dicht.

Voor Het Anker maakt de gemeente Alphen geen uitzondering. De gebruikers moeten op 1 juli het onderkomen aan de Chopinlaan verlaten omdat het gebouw volgens Van Velzen niet aan alle brandveiligheidseisen voldoet. Rhynenburch moet nog geschikt gemaakt worden, gebruikers die willen kunnen tijdelijk op andere plekken terecht zoals de voetbalkantine van Bernardus.

Digitale gemeenteraadsvergadering

In mei debatteert de gemeenteraad over de buurt- en dorpshuizen. Uiteindelijk is het aan de raad om te bepalen of de voorgestelde sluiting van vier locaties doorgaat en of de andere organisaties gesubsidieerd gaan worden op de manier die Van Velzen voorstelt.

'Er komt een digitale commissievergadering waarbij belanghebbenden de mogelijkheid hebben om digitaal in te spreken', blikt de wethouder vooruit. Ook komt er een schriftelijke ronde om vragen te stellen. De kans is groot dat de uiteindelijke gemeenteraadsvergadering ook digitaal plaatsheeft.

Lees ook: In april voor eerst digitale gemeenteraadsvergadering in Alphen