Geen nieuwe besmettingen Technische Unie, coronacluster geen bedreiging meer

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Technische Unie in Alphen aan den Rijn is niet langer een coronacluster. De GGD heeft dinsdag bekendgemaakt dat er afgelopen week geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld binnen het bedrijf. Het is volgens de GGD uitgesloten dat de besmette werknemers meer personeelsleden hebben geïnfecteerd.

Een week geleden werd de Alphense vestiging van de Technische Unie aangeduid als zogeheten coronacluster nadat bij vijf medewerkers van de groothandel in technische installatiemiddelen het coronavirus was vastgesteld. Uit voorzorg moesten 25 andere mensen in thuisisolatie voor veertien dagen. Voor wie van hen die twee weken nog niet voorbij zijn, blijft de thuisisolatie van kracht. Iemand kan tot veertien dagen na contact met een besmet persoon ziek worden.

Het is niet met 100 procent zekerheid vast te stellen dat alle besmettingen ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden bij de Technische Unie, maar een woordvoerder van de GGD zegt op basis van het bron- en contactonderzoek dat alles erop wijst dat dit het geval is geweest. De Techniche Unie heeft inmiddels extra coronamaatregelen getroffen.

Brandhaard

Van een brandhaard is nooit sprake geweest bij de Technische Unie, benadrukten de GGD en de Technische Unie vorige week al. Alle nauwe contacten, oftewel iedereen die vijftien minuten of langer op minder dan anderhalve meter is geweest met een besmet persoon, had de GGD snel in beeld. De GGD zegt pas te spreken van een brandhaard als de gezondheidsdienst geen idee heeft hoe de besmette personen te traceren zijn.

Van een coronacluster is sprake als drie of meer mensen besmet zijn binnen één groep. Een bedrijf, organisatie of vereniging valt onder een groep. Meerdere besmettingen binnen één familie noemt de GGD geen cluster.

Lees ook: Coronacluster in Alphen: meerdere medewerkers Technische Unie besmet