Gepubliceerd op 20 Mei 2020 om 19.41 uur

Geld blijkt de reden dat hefbrug in Boskoop in 2013 niet werd verstevigd

BOSKOOP - De projectleider van de provincie Zuid-Holland vindt het in 2013 te duur om de hefbrug in Boskoop te verstevigen, terwijl een onderzoeksbureau een jaar eerder de provincie erop heeft gewezen dat de heftorens het gewicht van het brugdek niet aankunnen. Marchanderen met de veiligheid van iedereen die gebruik maakt van de hefbrug, heeft een financieel motief gehad.

Dat blijkt uit het woensdag openbaar gemaakte rapport dat het provinciale onderzoeksteam Eenheid van Audit en Advies (EAA) de voorbije maanden uitvoert in opdracht van provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD). Aanleiding is de plotselinge hefbrugafsluiting op 10 oktober 2019. Die dag wordt Vermeulen door Ingenieursbureau Rotterdam gewezen op het dan zeven jaar oude rapport waaruit blijkt dat de hefbrug het kan begeven.

'Dat is een heel rare afweging. Veiligheid moet op alle manieren gewaarborgd zijn. En de afweging dat het te duur is, ten opzichte van alle andere werkzaamheden die ook moesten gebeuren, is natuurlijk niet de goede afweging. En als het dan niet gebeurt, moet het heel snel daarna alsnog gebeuren met een aparte opdracht', reageert Vermeulen op het rapport.

'Projectteam informeerde gedeputeerde niet'

Ook twijfelt de projectleider of de kade langs de Gouwe sterk genoeg was om de kraanwagen te houden die nodig is om de noodzakelijke aanpassingen in beide heftorens te verrichten. 'We hebben het nu, in 2019, op een heel veilige manier alsnog kunnen doen. En daarmee tonen we aan dat het toen ook veilig had gekund', aldus Vermeulen.

Het projectteam heeft destijds de afweging gemaakt of tóch een kraan op de kade neergezet wordt, of dat de hefbrug niet wordt verstevigd. Voor dat laatste is gekozen, zonder - voor zover vast te stellen - toenmalig provinciegedeputeerde Ingrid de Bondt (VVD) daarover te informeren. In 2015 treedt Vermeulen aan als opvolger van De Bondt en wordt daarmee politiek verantwoordelijk voor alle bruggen in Zuid-Holland. Hij vertrouwt - naar nu blijkt ten onrechte - erop dat het groot onderhoud in 2013 goed is uitgevoerd.

'Ik wist het pas op het moment dat mij het advies op 10 oktober 2019 werd gegeven op basis van de second opinion, toen heb ik ook gehandeld. Ik ben verantwoordelijk, ook voor het handelen van mijn voorgangers en de ambtenaren. Dus los van het feit of ik het heb geweten, ik had het moeten weten. Dat is heel ernstig. Ik voel me daar verantwoordelijk voor.'

Boskoop heeft geluk gehad

'Er is gelukkig niets gebeurd in de tussenliggende periode, maar dat had wel kunnen gebeuren', vervolgt de geboren en getogen Boskoper. 'Dat is heel ernstig. De overheid is in eerste instantie verantwoordelijk voor de veiligheid.' Op de vraag hoe de constructie had kunnen bezwijken, door in elkaar te vallen tijdens het bedienen of dat de heftorens juist bovenop de huizen en winkels in Boskoop waren gevallen, wil - en zegt kan - Vermeulen geen antwoord geven.

advertentie
 
advertentie