Gemaaid bermgras langs N11 krijgt tweede leven als papier

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het bermgras langs de N11 krijgt sinds kort een tweede leven als papier. De Alphense ondernemers Herrejan Veenema en Remko Roest hebben het bermgraspapier ontwikkelt, waarbij het gemaaide gras wordt toegevoegd aan volledig gerecycled papier.

Veezel is de merknaam van het bermgraspapier. 'Het idee daarvoor ontstond omdat wij minder milieubelastend willen werken', vertelt Roest. Verschillende restproducten passeerden de revue, waarna bermgras het ideale restproduct bleek. Ook omdat het gras veel CO2 vasthoudt. 'Per toeval kwamen wij er achter dat bermgras veel meer CO2 vasthoudt dan bomen. Normaal wordt dit bijvoorbeeld gecomposteerd en komt het vrij. Maar wij gebruiken het als grondstof, blijft het als het ware verankerd in het papier dat we maken', vult Roest aan.

Het gerecyclede papier is wat bruiner, omdat het niet gebleekt wordt. Ook zitten er spikkels in het papier. 'Dat is het bermgras', vertelt Veenema. 'Het geeft het papier wat extra karakter en uitstraling. Mensen moeten ook het gevoel hebben dat het product ook echt een duurzaam product is.'