Gemeente Alphen aan den Rijn geeft KNIL-veteranen eeuwige grafrust

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn geeft de eerste generatie KNIL-militairen van Molukse afkomst een eeuwigdurende grafrust. Veel van deze KNIL-militairen zijn inmiddels overleden en hun graven mogen nu voor onbepaalde tijd blijven.

Het was een wens van de Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn om de militairen een eeuwige grafrust te geven. Het gaat om zestig KNIL-militairen die, zo heeft onderzoek uitgewezen, allen begraven zijn op de Oosterbegraafplaats. 

De zestig militairen en hun gezinnen kwamen in 1951 aan in Nederland. Lang bleef onduidelijk of de KNIL-Militairen van Molukse afkomst terug konden keren naar de Molukken. Dit gebeurde niet. In 1965 vestigde een grote groep KNIL-Militairen zich in Alphen aan den Rijn.

Erkenning

Veel van de eerste generatie KNIL-militairen van Molukse afkomst zijn inmiddels overleden. De nabestaanden hebben gevraagd of voor deze graven een grafduur van onbepaalde tijd vastgesteld kan worden, ter erkenning voor hun inzet voor de Nederlandse staat.

De gemeenteraad heeft besloten de eeuwigdurende grafrust te geven ter erkenning en goeddoening voor het leed dat de Molukkers is aangedaan bij aankomst in Nederland. De vooruitbetaalde graf- en onderhoudsrechten worden terugbetaald uit de algemene reserve. Ook voor verlengingen wordt geen heffing in rekening gebracht.

22 Gemeenten gingen Alphen aan den Rijn voor in het akkoord gaan met het voorstel van eeuwige grafrust voor de eerste generatie KNIL-veteranen.