Gepubliceerd op 15 Mei 2020 om 13.21 uur

Gemeente Alphen blijft inzetten op zonnepanelen, zonneweides (en windmolens)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op meer (grote) daken in de gemeente Alphen aan den Rijn moeten zonnepanelen komen. Ook is de kans groot dat extra zonneweides worden aangelegd. Dat staat in het plan van aanpak om de energietransitie vorm te geven, ook wel de Regionale Energie Strategie (RES) genoemd.

Dat is nodig om de overstap van fossiele brandstof naar schone energie te maken. Enerzijds kan dat door energie te besparen, maar zeker ook door zonne- en windenergie op te wekken. Tijdens de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad werd donderdagavond duidelijk dat de raad eind mei in meerderheid akkoord zal geven op de verdere uitvoering van de RES.

'Op veel daken liggen nog geen zonnepanelen. Daar ligt de nadruk op', zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks). 'Maar dat is niet voldoende. Dus we kijken ook naar plekken waar we zonneweides kunnen realiseren of windmolens kunnen plaatsen.' Daarnaast probeert Alphen via een aquathermieproject huizen te verwarmen door oppervlakte water op te warmen.

600.000 euro subsidie

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komen er ook extra windmolen. Maar dat blokkeert de provincie Zuid-Holland al jaren en het provinciebestuur is niet van plan om dat in de komende jaren alsnog toe te staan in het Groene Hart, zei de verantwoordelijk gedeputeerde driekwart jaar geleden nog.

Zes ton aan subsidie stelt de gemeente Alphen beschikbaar aan mensen die hun huis willen vergroenen. 'Wie bijvoorbeeld een sedumdak wil, beplanting op een dak aanbrengt, kan daar subsidie voor aanvragen. Dat is goed voor isolatie en helpt met wateropvang. Ook een waterton of een regenvijver in de tuin vallen onder de subsidie.'

Hieronder is het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) over de commissievergadering te beluisteren.
advertentie
 
advertentie