Gemeente Alphen gaat 2 miljoen euro bezuinigen op onder meer ambtenaren en economie

Gemeentehuis Alphen aan den Rijn Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee miljoen euro moet de gemeente Alphen bezuinigingen om een structureel sluitende begroting te houden. De helft van dat bedrag wil het college van burgemeester en wethouders halen uit de eigen ambtelijke organisatie. Voor één miljoen euro minder gaan op jaarbasis beroepskrachten ingehuurd worden.

Het andere miljoen wil de gemeente Alphen onder meer uit de economische sector halen. Zo wordt gekort op de LEF-regeling. Dat is een subsidie voor startende bedrijven. In het verleden werd onder meer de Esports Game Arena mede gefinancierd dankzij de LEF-regeling. Ook wordt een kwart miljoen euro bezuinigd op citymarketing en een half miljoen euro op nieuwbouw van basisscholen. De sociale sector wordt ontzien.

De gemeente Alphen wil het meerjarenonderhoudsplan van onder meer de sportaccommodaties, Castellum, openbaar groen en basisscholen op orde brengen. Daar is twee miljoen euro voor nodig. 'Wij zijn en blijven een financieel gezonde gemeente. Dit is geen noodstopprocedure', benadrukt wethouder Kees van Velzen (CDA) van financiën.

Vijf miljoen euro extra bezuinigen

Om nieuw beleid uit te kunnen voeren, gaat de gemeente Alphen nog eens vijf miljoen euro extra bezuinigen, maakte wethouder Van Velzen eerder deze maand bekend. Later dit jaar volgt een zogeheten kerntakendebat met de gemeenteraad om de kaders voor deze bezuiniging uit te onderhandelen. Een optie is om het groenbeleid te versoberen, bijvoorbeeld door het gras in het openbaar groen minder vaak te maaien, aldus wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

Wethouder Leo Maat (GroenLinks) stelt voor om het afvalbrengstation niet zes dagen per week open te houden, maar vijf. Verder wil het gemeentebestuur een nieuwe inventarisatie maken van het gemeentelijk vastgoed dat niet volledig wordt ingevuld. Waar mogelijk worden deze panden verkocht. Als voorbeeld noemt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) het recent verlaten schoolgebouw van het Coenecoop College in Boskoop.

OZB mogelijk omhoog

Komend najaar gaat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn ook in debat over mogelijke OZB-verhoging. En dat terwijl de woonlasten niet zouden stijgen, zoals werd afgesproken in het coalitieakkoord. 'Maar voor de burger zou het kostenneutraal moeten blijven', zegt Van Velzen daarover.

Het Rijk verbiedt de gemeenten in Nederland om door te blijven gaan met geld in rekening te brengen bij kabel- en leidingbedrijven voor het graven van gaten in wegen en stoepen. Voor Alphen komt dat neer op ongeveer vier miljoen euro per jaar.

Die rekening wordt op dit moment door kabel- en leidingbedrijven doorberekend aan de burger. Zo betalen inwoners jaarlijks extra precariobelasting aan het waterleidingbedrijf. Die extra heffing gaat in de toekomst mogelijk niet meer door de kabel- en leidingbedrijven doorbelast worden, maar rechtstreeks door de gemeente Alphen.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Kees van Velzen (CDA) beluisteren waarin de aangekondigde bezuinigingen worden toegelicht.