Gepubliceerd op 25 Juni 2019 om 15.53 uur

Gemeente Alphen gaat 2 miljoen euro extra bezuinigen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen gaat niet vijf maar zeven miljoen euro extra bezuinigen om nieuw beleid uit te kunnen voeren. 'Vijf miljoen was aan de magere kant. De gemeenteraad zei: liever wat meer, zodat je deze regeerperiode niet nog een keer met een bezuinigingsronde hoeft te komen', legt wethouder Kees van Velzen (CDA) uit.

Alphen moet structureel twee miljoen euro bezuinigen om in de toekomst zwarte cijfers te blijven draaien. Er wordt gekort op inhuur binnen de ambtelijke organisatie (1 miljoen euro), nieuwbouw basisscholen (500.000 euro), LEF-regeling (250.000 euro) en citymarketing (250.000 euro), maakte Van Velzen vorige maand bekend.

Minder onderhoud openbaar groen

Om nieuw beleid uit te kunnen voeren, gaat de gemeente Alphen nog eens vijf miljoen euro extra bezuinigen. Dat bedrag wordt met twee miljoen euro opgehoogd naar zeven miljoen. Later dit jaar volgt een zogeheten kerntakendebat met de gemeenteraad om de kaders voor deze bezuinigingsronde uit te onderhandelen.

Een optie is om het groenbeleid te versoberen, bijvoorbeeld door het gras in het openbaar groen minder vaak te maaien. Andere mogelijkheden zijn onder meer de verkoop van gemeentelijk vastgoed en het afvalbrengstation niet zes maar vijf dagen per week te openen. De twee miljoen euro die extra bezuinigd gaat worden, moet ook gehaald worden uit posten als groenbeleid.

Nog meer bezuinigen?

Er bestaat een kans dat Alphen meer moet bezuinigen. Wethouder Van Velzen heeft van het Rijk te horen gekregen dat de gemeente Alphen minder geld krijgt van de overheid, deelde Van Velzen maandag mede tijdens de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad.

Of dat betekent dat Alphen extra moet bezuinigen om zwarte cijfers te blijven draaien, maakt de wethouder financiën over een aantal dagen bekend.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Kees van Velzen (CDA) beluisteren:
advertentie
.
advertentie