‘Gemeente Alphen te gortig geweest met terugdraaien subsidie zwembaden’

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen moet voor 287.000 euro bijspringen om het tekort in de exploitatie van zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn aan te vullen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat te doen. Ook is besloten door wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) om het eerdere besluit om de subsidie voor 2019 met 250.000 euro te verminderen terug te draaien.

Onvoorziene omstandigheden zijn volgens Schotanus aanleiding voor het tekort, erfenissen vanuit het verleden. De Thermen 2, zoals de exploitant van beide zwembaden heet, zal dit jaar met een nieuw plan komen hoe het hoofd vanaf 2020 wel boven water te houden. Het is de bedoeling dat de korting op de subsidie dan wel wordt ingevoerd. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn moet nog wel instemmen met het voorstel van Schotanus om de subsidie aan te vullen.

De gemeente Alphen en De Thermen 2 hebben een contract gesloten voor de exploitatie van AquaRijn en De Hoorn voor de periode 2017 tot en met 2021. De subsidie wordt geleidelijk afgebouwd: van 2,35 miljoen euro in 2015 in de tijd van Sportspectrum naar 2,0 miljoen bij de startfase van De Thermen 2 in 2017, tot 1,5 miljoen euro in 2019. Een extern onderzoeksbureau heeft de gemeente erop gewezen dat de duimschroeven te strak zijn aangedraaid.

Prijzen

Al met al krijgt De Thermen 2 in 2018, net als in 2017, iets meer dan 2 miljoen euro voor de exploitatie van de Alphense zwembaden. Het bedrag voor 2019 komt uit op 1,75 miljoen euro. Het streven voor 2020 en 2021 is vooralsnog om alsnog op 1,5 miljoen euro uit te komen. Sportspectrum had in haar laatste periode 2,35 miljoen euro te besteden voor de zwembaden.

In de komende maanden gaan scenario's onderzocht worden om de exploitatie van AquaRijn en De Hoorn alsnog rond te krijgen. Opties zijn onder meer om abonnementsprijzen te verhogen of de openingstijden - van met name AquaRijn - aan te passen. Er moet nog afgewogen worden of die maatregelen überhaupt wenselijk zijn.

Als de Alphense politiek en exploitant het niet wenselijk vinden om te ingrijpende maatregelen te nemen, is het niet uitgesloten dat de slotconclusie wordt dat 1,75 tot 2,0 miljoen euro de minimale jaarlijkse subsidie moet zijn voor de zwembaden in Alphen. Maar daarvoor wordt eerst het scenario-onderzoek afgewacht.