Gemeente Alphen trekt twee ton uit voor initiatieven die armoede bestrijden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Inwoners en organisaties in de gemeente Alphen aan den Rijn die een activiteit willen organiseren om een groep inwoners met (dreigende) financiële problemen te helpen, kunnen een eenmalige subsidie aanvragen. De gemeente trekt 200.000 euro uit voor de subsidieregeling Actiefonds Armoede.

Stress bij de kassa of er wel voldoende geld op de bank staat om de boodschappen te betalen, nachten wakker liggen over de energierekening, zorgen over de kinderen die zonder ontbijt naar school gaan; het komt steeds vaker voor. Door de stijgende prijzen hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen. Met deze subsidieregeling wil de gemeente daar iets aan doen.

De subsidie is eenmalig voor het organiseren van een collectieve activiteit binnen de gemeente. De inwoner of organisatie die de subsidievraag indient, voert de activiteit ook uit. Zoals een schoolontbijt of een kookinitiatief voor de buurt. Lokale (maatschappelijke) organisaties zoals scholen, kinderopvanglocaties, sportverenigingen en/of zorgorganisaties kunnen maximaal 25.000 euro aanvragen, inwoners 2.500 euro. Er is totaal 200.000 euro beschikbaar. De subsidie is aan te vragen tot 31 december 2023, of tot wanneer het beschikbare geld op is.

Alle informatie en hoe de subsidie uit het Actiefonds Armoede is aan te vragen is te vinden op de gemeentelijke website.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Een ander fonds dat mensen in (dreigende) financiële problemen kan helpen, is het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het noodfonds kan een deel van de energiekosten betalen die inwoners hebben gemaakt van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Een aanvraag voor dit noodfonds is te doen bij de landelijke organisatie Geldfit. Moeite met de aanvraag? De gemeente organiseert speciale inloopmomenten in maart. Binnenlopen op het Serviceplein in het gemeentehuis kan donderdag 16 maart van 9.30 tot 13.45 uur, donderdag 23 maart van 9.30 tot 13.45 uur, maandag 27 maart van 9.30 tot 14:30 uur en donderdag 30 maart van 9.30 tot 13.45 uur.

Inwoners die gebruik willen maken van deze inlopen moeten bepaalde papieren en gegevens meenemen. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.