Gemeente gaat verkoop en uitbesteden exploitatie Castellum onderzoeken

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders laat onderzoeken of Theater Castellum gedeeltelijk of volledig geëxploiteerd kan worden door een cultuurondernemer. Ook laat wethouder Leo Maat (GroenLinks) onderzoeken of Castellum verkocht kan worden aan een cultuurondernemer. Dat staat in de vernieuwde cultuurvisie die de wethouder dinsdag heeft gepresenteerd.

Het gemeentebestuur heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de exploitatie van het theater. 'Er worden drie opties onderzocht', zegt wethouder Maat. 'De optie waarbij het mogelijke poppodium in Castellum door een andere partij wordt geëxploiteerd, een optie waarbij de volledige exploitatie van het theater door een cultuurondernemer wordt gedaan en een optie waarbij het gehele theater wordt verkocht aan een cultuurondernemer.'

Voor het mogelijke poppodium in de kleine zaal van het theater wordt een plan uitgewerkt. 'Daar kunnen de stoelen worden weggeschoven, dus is er genoeg plek om te dansen', legt Maat uit. Om daar een poppodium te kunnen realiseren houdt wethouder Maat wel rekening met een aantal investeringen. 'Dan moet je denken aan het aanpassen van de geluids- en lichtinstallaties en de ventilatietechniek. In totaal een investering van zo'n 800.000 euro.' In de tussentijd mag Stichting MAX tijdelijk fungeren als poppodium.

'Verstandige investering'

De verbouwingsplannen omvatten onder andere het verplaatsen van de ingang, aanpassingen aan de foyer, en het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud. Uiteindelijk doel: het optimaliseren van de huidige en potentiële (toekomstige) functies van het gebouw. 'Uit onafhankelijk onderzoek dat we hebben uit laten voeren blijkt dat dat een verstandige investering is. Deze investering verdient zichzelf terug', vindt Maat. Het gaat in totaal om 2,6 miljoen euro.

Het theater ombouwen tot een multifunctioneel gebouw blijkt niet geheel haalbaar. 'Daarvoor beschikt het gebouw over te weinig ruimte', zegt Maat. Wel is in de verbouwingsplannen rekening gehouden met de verhuizingen van de lokale publieke omroep Studio Alphen naar het theater. Mogelijk wordt Stichting Streetlive TV daar ook nog aan toegevoegd.

Half oktober

De verbouwingsplannen worden half oktober besproken in de Alphense gemeenteraad, dan wordt duidelijk of de verbouwingsplannen door kunnen gaan. Of de wethouder verwacht dat de planning in gevaar zou kunnen komen, doordat de raad eerst wil wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar de exploitatie van het theater? 'Wel als de raad het besluit over de verbouwing op de lange baan schuift', besluit Maat.

Stemt de gemeenteraad in met de verbouwingsplannen, dan wordt het theater in 2020 verbouwd. Castellum moet dan van juni tot en met oktober tijdelijk dicht.

Beluister hieronder het interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) over de verbouwingsplannen: