Gemeente trekt handen af van scheepvaartmuseum, Archeon wil door

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn investeert niet langer mee in het realiseren van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum dat museumpark Archeon wil bouwen. Archeon wil niet aan een cruciale voorwaarde van de gemeente voldoen, namelijk het aanpassen van de governance.

De gemeente eist dat een duidelijke scheiding wordt aangebracht tussen de VOF van Archeon, verantwoordelijk voor de commercieel ingestoken exploitatie van het park, en de stichting die subsidies voor het museumgedeelte binnenhaalt. Archeon-directeur Jack Veldman is eigenaar van de vennootschap onder firma en bestuurslid van Stichting Museumpark Archeon. Verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen (CDA) meent dat de VOF de zeggenschap heeft over de stichting. 'Wij willen als gemeente niet investeren in de firma Veldman', maakt hij duidelijk.

Ruim een jaar hebben de gemeente, VOF en stichting met elkaar gesproken over het wijzigen van de statuten, maar zijn niet tot overeenstemming gekomen. De gemeente trekt de handen ervan af, het bestuur van de stichting heeft daarop besloten af te treden.

'Spijtig'

'Het is spijtig, maar het is niet anders', reageert Monique Veldman, directeur van Archeon, op het gemeentebesluit. 'Wij gaan door met de ontwikkeling van het museum.' Al staat Archeon er nu alleen voor, zonder overheidssteun.

Van Velzen zegt dat de gemeente de rol van overheid weer gaat innemen en zich dienstverlenend zal opstellen bij het aanpassen van het bestemmingsplan. Mocht Archeon in de toekomst alsnog aankloppen voor subsidie, kan dat alleen als de governance alsnog wordt aangepast naar de eisen van de gemeente.

Zwammerdamschepen

Het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum moet deel uitmaken van de beoogde uitbreiding van het Alphense museumpark. In Archeon worden de opgegraven Zwammerdamschepen gerestaureerd. Zodra de renovatie afgerond is, moeten de eeuwenoude - in Zwammerdam opgegraven - boten worden tentoongesteld. Als het aan Archeon ligt, gebeurt dat in Alphen.

Voor zover bekend zijn er elders in het land geen andere kapers op de kust. Dan moet Archeon wel de financiering voor de bouw van het nieuwe museum zien te vinden en de gunning van de tentoonstelling bemachtigen.

Lees ook: Besluit over Scheepvaartmuseum Archeon voor onbepaalde tijd uitgesteld