Gepubliceerd op 04 April 2019 om 11.21 uur

Gemeente zet eerste stap richting bouwen in polder tussen Alphen en Woubrugge

ALPHEN AAN DEN RIJN - Om te voorkomen dat de grond in de Noordrand I-polder wordt verkocht waardoor de gemeente Alphen de grip mogelijk verliest om op die locatie een nieuwe woonwijk te bouwen, wil het college van burgemeester en wethouders een gemeentelijk voorkeursrecht vestigen op de locatie.

Dat betekent dat de gemeente Alphen een voorkeurspositie krijgt op de grondmarkt en een eerste recht van koop heeft.

Noordrand I is de polder tussen Alphen aan den Rijn (Ten Heuvelweg) en Woubrugge (Kruisweg), ten westen van de N207 (Herenweg) richting Leimuiden. De polder is, samen met de Gnephoek en Oude Rijnzijne (inclusief Hoorn-West) bestempeld tot mogelijke woningbouwlocaties. Op dit moment wordt onderzocht welke locatie(s) het meest geschikt is of zijn.

Drie opties om te bouwen

Dat er in de toekomst gebouwd gaat worden in een polder, staat nagenoeg vast. Daar is steun voor bij een meerderheid van de gemeenteraad. De grote vraag is, welke locatie wordt er gekozen? Optie één is het zuidelijke gedeelte van de Gnephoek, tussen de Koningin Maximabrug en de ’s-Molenaarsbrug. Er mag niet dieper de polder in gebouwd worden dan de verkeerslus van de Maximabrug. Noordrand I (optie twee) is het weiland boven de Jeltje de Bosch Kemperstraat, ten westen van de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Woubrugge.

De derde optie is de Oude Rijnzone, inclusief Hoorn-West. Het gaat om het gebied tussen de Leidse Schouw en Hazerswoude-Rijndijk/Koudekerk aan den Rijn, aan weerskanten van de Oude Rijn. De Zuid- en Noordeinderpolder stond aanvankelijk ook op het lijstje. Dat is de polder ten oosten van Alphen, richting Aarlanderveen en Zwammerdam. Deze polder wordt wel onderzocht, maar alleen voor recreatie en niet voor woningbouw.

Waarom bouwen in de polder?

In Alphen worden jaarlijks 700 woningen gebouwd, terwijl de druk op de woningmarkt zo groot is dat wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) zegt bij wijze van spreken wel 2000 huizen te kunnen laten bouwen. Maar de ruimte in de plaats Alphen aan den Rijn is schaars. Binnen drie jaar zijn er geen zogeheten inbreidinglocaties meer, oftewel stukken grond in Alphen waar nog plek is om huizen te bouwen.

Woningen bouwen in de dorpen zou sneller mogelijk zijn, al is Van As van mening dat bijvoorbeeld een 25-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn die op zichzelf gaat wonen dan ook in de plaats Alphen aan den Rijn wil wonen en niet in pak ‘m beet Hazerswoude-Dorp.

Minimaal 25 procent van alle huizen die vanaf nu in de gemeente Alphen gebouwd worden zullen sociale huurwoningen zijn. Het onderzoek moet uitwijzen wat de voor- en nadelen van de drie locaties zijn. Daarna moet de gemeenteraad een keuze maken voor een van de polders om daar woningen te gaan bouwen.

Hieronder kun je onze televisiereportage uit november bekijken over de drie potentiële bouwlocaties in de polder rond de plaats Alphen aan den Rijn.
advertentie
.
advertentie