Gemeentelijke belastingen stijgen paar tientjes per huishouden in 2021

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle huishoudens in de gemeente Alphen aan den Rijn betalen volgend jaar meer belasting dan nu gedaan wordt. De woonlasten voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden stijgt met 42 euro (van 782 naar 824 euro), het jaarbedrag voor een doorsnee eenpersoonshuishouden gaat omhoog van 638 naar 670 euro (32 euro).

'Dat komt door kostenstijgingen voor het rioolonderhoud en afvalverwijdering', licht wethouder Kees van Velzen (CDA) van financiën toe. 'Deze kosten berekenen wij door aan de burger.' Die afspraak hanteert Alphen al jaren. Alle riool- en afvalkosten worden doorbelast aan de veroorzakers. 'En dat zijn de burgers en de bedrijven.'

De woonlasten stijgen niet om extra financiële armslag te creëren in de gemeentebegroting. 'Het is om kostendekkend te blijven.' In september maakte Van Velzen al bekend dat de ozb (onroerende-zaakbelasting) niet verder wordt verhoogd dan de inflatiecorrectie.

Waarom stijgen de kosten?

'Bij afval heeft dat te maken met landelijk rijksbeleid. Er mag steeds minder afval verbrand en gestort worden, er moet meer gerecycled worden. Daar zitten kosten aan vast', antwoordt Van Velzen desgevraagd. 'Bij het riool ligt dat anders. Ons stelsel is verouderd, moet vervangen worden en daar zitten forse investeringen aan vast.'

Voor het derde jaar op rij stijgen de kosten. Van zo'n 15 euro in 2019 en 30 (meerpersoonshuishouden) of 20 euro (eenpersoonshuishouden) in 2020, tot 42 (meerpersoons) en 32 euro (eenpersoons) in 2021. En die tarieven zullen in de komende jaren blijven stijgen, verwacht Van Velzen.

Naast de ozb worden ook de hondenbelasting en de grafrechten conform de inflatie verhoogd. De inflatie is door de gemeente Alphen aan den Rijn vastgesteld op 1,8 procent.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Kees van Velzen te beluisteren.