Gemeenteraad Alphen wil kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen opvangen

Gepubliceerd op 31 mei 2020 om 9.55 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn is bereid om een aantal ouderloze kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen. Alphen treedt toe tot de 'Coalition of the Willing', een groep van 100 gemeenten in Nederland die het kabinet oproept om de vluchtelingen naar Nederland te halen.

Vanwege het coronavirus voltrekt zich een humanitaire ramp in Griekse vluchtelingenkampen, stellen lokale politici in Nederland. Duizenden vluchtelingen zitten daar opeengepakt zonder warm water, hygiëne en medische zorg.

'De regering weigert vooralsnog en heeft alleen financiële steun toegezegd', legt initiatiefnemer José Huls (raadslid GroenLinks) uit. 'Alphen aan den Rijn wordt hiermee nummer 101 van welwillende gemeenten die laten zien dat er voldoende draagvlak in de lokale samenleving is om in Nederland vluchtelingkinderen op te vangen.'

Motie gemeenteraad

Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad schaarde zich vrijdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering achter de motie van GroenLinks, die mede werd ingediend door CDA, D66, PvdA, SP en ChristenUnie.

De gemeenteraadsvergadering van mei werd vrijdagavond voortgezet. Burgemeester Liesbeth Spies schorste het debat donderdag- op vrijdagnacht om 00.45 uur vanwege het late tijdstip. Vrijdagavond ging de raadsvergadering verder. De totale - digitale - vergadering duurde uiteindelijk meer dan zes uur.

advertentie advertentie