Gemeenteraad beslist unaniem: buurthuizen Het Anker en Ridderveld dicht

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem besloten dat dorpshuis Het Anker (Hazerswoude-Rijndijk) en buurthuis Ridderveld (Alphen aan den Rijn) definitief dicht gaan.

De activiteiten van Het Anker kunnen in de even verderop gelegen Rhynenburch ondergebracht worden. Rhynenburch, de voormalige basisschool aan de Rynenburcherlaan, wordt momenteel verbouwd. Zodra de verbouwing na de zomervakantie is afgerond, fungeert dat pand voor tenminste vijf jaar als dorpshuis. Zwembad AquaRijn wordt het nieuwe wijkcentrum voor Ridderveld. Het gelijknamige wijkcentrum zelf, gevestigd aan de Concertweg, sluit op 1 mei 2021 de deuren.

Twee weken geleden werd duidelijk dat de voorgenomen sluiting van de Alphense buurthuizen Westerhove en Wielewaal voorlopig van de baan is. Woningcorporatie Woonforte start een experiment. Als dat een succes blijkt, wordt over een jaar besloten dat de buurthuizen definitief openblijven.

Alle buurt- en dorpshuizen in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn opnieuw onder de loep genomen. Ieder dorp en elke wijk behoudt na deze 'herijking' een door de gemeente gesubsidieerde wijkvoorziening.

  • Aarlanderveen: Dorpshuis
  • Alphen aan den Rijn: AquaRijn, Briljantstraat, Kaju Putih, Oude Wereld, Swaenswijk, Westerhove, Wielewaal, Zeehelden
  • Benthuizen: De Tas
  • Boskoop: Oude Raadhuis, De Plataan
  • Hazerswoude-Dorp: De Juffrouw
  • Hazerswoude-Rijndijk: Pleyn '68, Rhynenburch
  • Koudekerk aan den Rijn: Ridderhof
  • Zwammerdam: Multifunctionele accommodatie

Stemming gemeenteraad

Voor (35): Nieuw Elan (9), VVD (5), CDA (5), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (1), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), SGP (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (0): n.v.t.

(35 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Lees ook: Experiment om Westerhove en Wielewaal open te houden, doek valt voor Het Anker