Gepubliceerd op 15 Januari 2020 om 9.38 uur

Gemeenteraad blijft burgemeester steunen: geen integriteitsonderzoek naar Spies, geen tweede extra raadsvergadering

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er komt geen integriteitsonderzoek naar burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Ook niet naar de wethouders en de gemeentesecretaris. Een tweede extra gemeenteraadsvergadering is ook van de baan. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt.

SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen vroegen maandagavond een nieuw politiek debat aan naar aanleiding van publicaties in AD Groene Hart afgelopen weekend. De krant plaatste opnieuw vraagtekens bij Spies' bewering dat zij niet van de betalingsregeling over haar neveninkomsten, opgenomen in de lokale gedragscode, geweten heeft.

Nieuw Elan, VVD, CDA, GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, SGP en Wijken en Kernen Belangen hebben diezelfde maandagavond in een - besloten - ingelast overleg met de fractievoorzitters en de burgemeester hun vertrouwen in Spies uitgesproken. Voor hen bevat de publicatie in AD Groene Hart geen nieuwe feiten.

Geen een vijfde deel

SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen zijn de enige fracties die het integriteitsonderzoek, naar zowel Spies als het voltallige college van burgemeester en wethouders, door willen laten gaan. De drie oppositiepartijen hebben samen vier zetels. Dat is bij lange na geen meerderheid binnen de 39 zetels tellende raad.

Toch overwoog VVD om de kwestie alsnog in een extra raadsvergadering te bespreken, maar ziet daarvan af. Zodoende hebben SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen niet het benodigde een vijfde aantal zetels om de extra gemeenteraadsvergadering door te laten gaan.

In november, tijdens de extra gemeenteraadsvergadering op een zaterdagochtend over de positie van Spies, stelde VVD - samen met SP en RijnGouweLokaal (Beter Alphen was afwezig, red.) - dat Spies het volledige bedrag uit neveninkomsten alsnog moest afstaan. De gemeenteraad besloot in ruime meerderheid anders. Bij dat besluit legt VVD zich neer.

Lees ook: Mogelijk opnieuw extra raadsvergadering over positie burgemeester Spies

advertentie
 
advertentie