Gemeenteraad fluit wethouder Maat opnieuw terug: meer extra subsidie kinderboerderijen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat wethouder Leo Maat (GroenLinks) voor de tweede keer overrulen in de kinderboerderijendiscussie. Stak de gemeenteraad er afgelopen voorjaar een stokje voor dat de Bospark-kinderboerderij in Alphen vanwege bezuinigingen zou afslanken tot hertenkamp, nu vindt de gemeenteraad dat Maat in zijn in september gepresenteerde herziende plan een veel te laag extra subsidiebedrag voorstelt.

20.000 euro subsidie kan de stichting krijgen als het aan wethouder Maat ligt. Dat is veel te weinig, vindt het kinderboerderijenbestuur. 'We zijn het niet eens geworden over het bedrag', erkent Maat desgevraagd. Maar Maat krijgt onvoldoende steun van de gemeenteraad voor zijn voorgestelde bedrag. De Alphense politiek wil in meerderheid dat de kinderboerderijenorganisatie de komende drie jaar jaarlijks 50.000 euro extra krijgt.

Donderdagavond gaat tijdens de gemeenteraadsvergadering op voorspraak van coalitiepartijen CDA en GroenLinks en oppositiepartijen PvdA en RijnGouweLokaal een amendement aangenomen worden om dat af te dwingen.

Stichting wil 75.000 euro

Ook die 50.000 euro extra subsidie is eigenlijk te weinig voor de kinderboerderijen. Zelf zette de stichting in op tenminste 75.000 euro. Maar voorzitter Wim Roest ziet ook in dat een halve ton het maximaal haalbare is.

'Het eerste plan is een zware onvoldoende. Het tweede plan is nog steeds onvoldoende. Maar ik denk ook niet dat je kan verwachten dat je nu al een voldoende scoort', sprak Roest tijdens de commissievergadering in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van deze week.

Extra personeel

Het plan van wethouder Maat was om met 20.000 euro extra subsidie, investeringen in duurzaamheid en 'slimme samenwerkingen' de problemen van de kinderboerderijen te verhelpen. Door te investeren in duurzaamheid kan SAK kosten besparen en 'slimme samenwerkingen' moet ervoor zorgen dat het personeelsbestand verhoogd wordt.

Met uitzondering van de hoogte van het subsidiebedrag zijn de gemeenteraad en het kinderboerderijbestuur het op grote lijnen eens met deze beoogde toekomstvisie van wethouder Maat. SAK beheert kinderboerderijen Bospark, Zegersloot (beiden Alphen aan den Rijn) en De Contactweide (Boskoop).

Lees ook: Nieuw plan om kinderboerderijen open te houden: o.a. extra subsidie